:

Hur bokföra försäljning av verksamhet?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokföra försäljning av verksamhet?
  2. Hur bokföra finansiella anläggningstillgångar?
  3. Hur bokföra försäljning av onoterade aktier?
  4. Hur bokförs värdepapper?
  5. Hur bokförs försäljning av värdepapper?
  6. Vad är fordringar hos koncernföretag?

Hur bokföra försäljning av verksamhet?

Resultatet vid en försäljning av aktier och andelar i ett dotterföretag redovisas i kontogrupp 80. Resultatet vid en försäljning av aktier och andelar i ett intresseföretag redovisas i kontogrupp 81 och resultatet vid försäljning av aktier och andelar i andra företag redovisas i kontogrupp 82.

Hur bokföra finansiella anläggningstillgångar?

Inköp och försäljningar av finansiella anläggningstillgångar bokförs i kontogrupp 13 och finansiella anläggningstillgångar får inte klassificeras som förbrukningsinventarier skattemässigt. Vinsten eller förlusten vid en försäljning av en finansiell anläggningstillgång bokförs i kontoklass 8.

Hur bokföra försäljning av onoterade aktier?

En vinst eller en förlust vid försäljning av näringsbetingade andelar bokförs i kontogrupp 80, 81 eller 82. En nedskrivning av näringsbetingade andelar bokförs genom att ett konto i kontogrupp 13 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 80, 81 eller 82 debeteras.

Hur bokförs värdepapper?

Inköp av aktier som är finansiella anläggningstillgångar bokförs normalt i kontogrupp 13 och resultatet vid försäljning av sådan aktier bokförs i kontogrupp 82. Uppskrivningar och nedskrivningar vid omvärderingar av finansiella anläggningstillgångar bokförs i kontogrupp 13 och kontogrupp 82.

Hur bokförs försäljning av värdepapper?

Redovisningsenheter som har som huvudverksamhet att investera i värdepapper klassificerar aktier som varulager. Inköp av aktier som är finansiella anläggningstillgångar bokförs normalt i kontogrupp 13 och resultatet vid försäljning av sådan aktier bokförs i kontogrupp 82.

Vad är fordringar hos koncernföretag?

Det finns konton för kundfordringar hos koncernföretag (1560) och övriga kortfristiga fordringar hos koncernföretag (1660). Det finns däremot inget konto för förutbetalda kostnader och upplupna intäkter kopplade till koncernföretag. ... Fordran uppkommer vid leveransen (gamla året) men kundfakturan skapas på det nya året.