:

Är inkassokostnader avdragsgilla?

Innehållsförteckning:

  1. Är inkassokostnader avdragsgilla?
  2. Hur bokför jag Inkassoavgifter?
  3. Hur bokför förseningsavgift?
  4. Vilket konto bokförs Inkassoavgift på?
  5. Är provision avdragsgill?
  6. Hur bokför jag förseningsavgift till Skatteverket?

Är inkassokostnader avdragsgilla?

Inkasso- och indrivningsavgifter Du får avdrag för utgifter hos inkassoföretag och Kronofogden som du har för att kräva in betalning för fordringar i näringsverksamheten. Du får även avdrag för inkassoavgifter och avgifter till Kronofogden om du får betalningskrav mot dig som näringsidkare.

Hur bokför jag Inkassoavgifter?

Kostnader för inkassoavgifter avseende leverantörsskulder klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 69.

Hur bokför förseningsavgift?

Kostnader för förseningsavgifter klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 69.

Vilket konto bokförs Inkassoavgift på?

Löpande bokföring Erlagda avgifter till inkassoföretaget eller KFM kan debiteras konto 6060 Kreditförsäljningskostnader, alternativt debiteras konto 6062 Inkasso- och KFM-avgifter.

Är provision avdragsgill?

Kostnader för avgifter och provision till inkassoföretag i en näringsverksamhet är skattemässigt avdragsgilla kostnader i inkomstdeklarationen som inkomst av näringsverksamhet.

Hur bokför jag förseningsavgift till Skatteverket?

Om en inbetalning inkommit för sent tar Skatteverket ut en förseningsavgift. Förseningsavgiften bokför du på konto 6992 Övriga ej avdragsgilla kostnader. Juridiska personer som aktiebolag och handelsbolag bokför sitt skattekonto hos Skatteverket som ett vanligt tillgångskonto.