:

Vad är en kapitaltäckningsgaranti?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en kapitaltäckningsgaranti?
  2. Hur bokföra erhållna aktieägartillskott?
  3. Hur räknar man ut eget kapital?
  4. Vad är kapitalbrist?
  5. Hur fungerar villkorat aktieägartillskott?

Vad är en kapitaltäckningsgaranti?

En kapitaltäckningsgaranti innebär att en fysisk eller juridisk person avger ett ensidigt löfte om att tillskjuta medel till det mottagande aktiebolaget om ekonomin försämras till den grad att det registrerade aktiekapitalet understiger hälften.

Hur bokföra erhållna aktieägartillskott?

Erhållna aktieägartillskott redovisas direkt i balansräkningen mot fritt eget kapital. Ett aktiebolag får ett aktieägartillskott [2093] genom en bankkontoinsättning på 100 000 kr [1930]. Under det nya året omförs aktieägartillskottet [2093] mot balanserat resultat [2091].

Hur räknar man ut eget kapital?

Det egna kapitalet är matematiskt lika med tillgångarna minus skulderna. Man kan också uttrycka det som att det egna kapitalet är företagets nettoförmögenhet.

Vad är kapitalbrist?

Med kapitalbrist menar man att det egna kapitalet i bolaget understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet. Kapitalbrist kan innebära personligt betalningsansvar för styrelsen, men kan undvikas genom rätt agerande.

Hur fungerar villkorat aktieägartillskott?

Villkorat aktieägartillskott Ett villkorat tillskott lämnas med villkor gentemot övriga aktieägare om att det i framtiden ska betalas tillbaka, förutsatt att det finns tillräckligt med vinstmedel igen i bolaget. Givaren förbehåller sig alltså rätten att återfå kapitalet och tillskottet är inte bestående.