:

Vad gäller vid elektronisk körjournal?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid elektronisk körjournal?
  2. Måste man ha elektronisk körjournal?
  3. Vem får kolla elektronisk körjournal?
  4. Är det lag på körjournal?
  5. Vad kan man ta ut i reseersättning?
  6. Vad är en elektronisk körjournal?
  7. Vad bör en körjournal innehålla?
  8. Varför behöver du ha en körjournal?

Vad gäller vid elektronisk körjournal?

En elektronisk körjournal kopplas in i bilen och registrerar alla körningar automatiskt. Körjournalen kan även kompletteras med till exempel reseräkningar eller dagboksanteckningar.

Måste man ha elektronisk körjournal?

I lagen finns inget krav på körjournal. Men enligt praxis är körjournalen ett viktigt bevismedel vid Skatteverkets bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån.

Vem får kolla elektronisk körjournal?

– Arbetsgivarens skyldighet att följa Skatteverkets regler väger här tyngre, säger Mats Hellström. Däremot har arbetsgivaren normalt inte rätt att gå in i den elektroniska körjournalen och kontrollera var den anställde befinner sig. – Arbetsgivaren får inte använda systemet för att kontrollera sina anställda.

Är det lag på körjournal?

Det finns inga lagar som reglerar hur dessa verifikationer ska se ut. Begreppet ”körjournal” är ett som skatteverket anammat och valt som samlingsbegrepp på de loggfiler/verifikationer som ska styrka fordonets använding i tjänsten vid en kontroll av skatteverket.

Vad kan man ta ut i reseersättning?

Milersättning för privat bil Använder du din privata bil i företaget? Då har du rätt att ta ut en skattefri milersättning från företaget på 18,50 kr per mil (milersättning 2021). Denna ersättning har varit oförändrad under många år och inte räknats upp annars är brukligt.

Vad är en elektronisk körjournal?

  • En elektronisk körjournal är en enhet som kopplas in i bilen. Den registrerar automatiskt alla körningar, både privata och i tjänsten. Olika modeller fungerar olika, men till exempel har vissa elektroniska körjournaler en knapp man kan trycka på för att markera typ av resa.

Vad bör en körjournal innehålla?

  • En körjournal bör innehålla: Mätarställning vid årets början Datum och mätarställning vid resans start samt varifrån resan startade Ärende samt vilka platser/företag/kontaktpersoner du besökt (behövs inte vid privata resor)

Varför behöver du ha en körjournal?

  • Det finns tre scenarion som är de vanligaste orsakerna till att du behöver ha en körjournal: För att du inte ska bli skatteskyldig (bilförmån) när det kommer till privat körning får bilen bara användas vid högst tio tillfällen per år och med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil.