:

Hur bokför jag skadestånd?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför jag skadestånd?
  2. Vad är övriga intäkter?
  3. Vad är en övrig intäkt?
  4. Hur bokföra ersättning från Tillväxtverket?
  5. Är lämnade skadestånd avdragsgilla?

Hur bokför jag skadestånd?

Kostnader för skadestånd klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som övriga riskkostnader i kontogrupp 63. Kostnader för skadestånd som rör anställd personal klassificeras normalt som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 76.

Vad är övriga intäkter?

Förutom intäkter vid försäljning av varor och tjänster och från olika uppdrag, kan ett företag även få andra typer av inkomster som t. ex. ränta, royalty, utdelning och skadestånd.

Vad är en övrig intäkt?

Ränta ska redovisas som intäkt enligt effektivräntemetoden enligt punkt 11.12.

Hur bokföra ersättning från Tillväxtverket?

Bokföringen av lönen sker som vanligt. Du som arbetsgivare betalar ut den lön arbetstagaren skall få, inklusive arbetsgivaravgifter och skatt: När du sedan får utbetalningen från tillväxtverket bokförs den på konto 3988, erhållna bidrag/ersättning för personal. Eftersom det är ett bidrag är detta momsfritt.

Är lämnade skadestånd avdragsgilla?

Skadestånd i form av livränta är vanligtvis avdragsgilla oavsett grunden för skadeståndet. Om en sådan livränta ersätts med ett engångsbelopp blir avdragsrätten dock beroende av om skadeståndet skulle varit avdragsgillt om det från början utgått i form av engångsbelopp (se RÅ 19 och RÅ 19).