:

Hur bokar man tid för cellprov?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokar man tid för cellprov?
  2. Hur lär man sig att tänka positivt?
  3. Hur utförs ett cellprov?
  4. När ska man ta cellprov?
  5. Hur lång tid tar ett cellprov?

Hur bokar man tid för cellprov?

Du kallas regelbundet till provtagning. Du kan inte själv beställa tid för cellprovtagning utan du får en kallelse när det är dags för dig att ta ett cellprov. Kallelsen är giltig i ett år och ska medtas till cellprovtagningen.

Hur lär man sig att tänka positivt?

Tänk positivt!

  1. Fokusera på rätt saker. Lyft fram framgångar och sluta älta gamla misslyckanden. ...
  2. Tänk på vad du säger. Ord är viktiga. ...
  3. Uppskatta allt positivt du har. Dopamin och serotonin är hjärnans egna ”lyckopiller”. ...
  4. Styr hjärnan i rätt riktning.

Hur utförs ett cellprov?

Läkaren eller barnmorskan kan ta provet på lite olika sätt. Oftast används en spatel som stryks mot livmodertappen och sedan en liten mjuk borste där livmoderhalsen börjar. En del tycker att det är obehagligt att ligga i en gynekologstol, men provtagningen tar bara någon minut. Det brukar inte göra ont.

När ska man ta cellprov?

Tidsintervallet mellan inbjudan till provtagning är tre år för kvinnor från 23 till och med 49 år och sju år för kvinnor mellan 50–64 år. Cellprovtagning med analys för cytologi sker vart tredje år i åldern 23–29 år. För kvinnor som är 30 år eller äldre sker cellprovtagning med analys för HPV.

Hur lång tid tar ett cellprov?

Själva provtagningen tar bara ett par minuter. Det finns oftast inte tid för något längre samtal vid provtagningstillfället, men du får gärna boka en annan tid med barnmorskan för att till exempel prata om preventivmedel.