:

Vad är andelar i koncernföretag?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är andelar i koncernföretag?
  2. Är nedskrivning av aktier i dotterbolag avdragsgillt?
  3. Vad innebär en koncern?
  4. Vilka bolag ingår i koncern?
  5. Hur bokförs utdelning till ägare?
  6. När Skriver man ner aktier?
  7. Är nedskrivning avdragsgill?

Vad är andelar i koncernföretag?

Vid förvärv av ett dotterföretag kommer det förvärvande företaget, moderföretaget, att redovisa andelar i koncernföretag i sin balansräkning. Det värde som ska redovisas som andelar i koncernföretag i balansräkningen är anskaffningsvärdet.

Är nedskrivning av aktier i dotterbolag avdragsgillt?

Nedskrivningen ska också återföras i koncernens resultaträkning eftersom aktier och andelar inte är en koncernmässig tillgång. ... Det är värt att notera att nedskrivningen inte är skattemässigt avdragsgill.

Vad innebär en koncern?

En koncern är en ekonomisk konstellation mellan självständiga företag i syfte att samordna verksamheterna som ingår. Moderföretag och dotterföretag utgör tillsammans en koncern. Definitionen av ett dotterföretag är att moderföretaget ska ha bestämmande inflytande.

Vilka bolag ingår i koncern?

En koncern består av moder- och dotterföretag. Om ett företag (moderföretaget) äger så många aktier i ett annat bolag att det har mer än hälften av rösterna i det ägda bolaget kallas det sistnämnda för dotterbolag.

Hur bokförs utdelning till ägare?

Svar: När beslut om vinstdispositionen har fattats på årsstämman ska den beslutade vinstutdelningen bokas om från konto 2098 "Vinst eller förlust från föregående år" till konto 2898 "Outtagen vinstutdelning". Resterande del av vinsten bokas om från konto 2098 till konto 2091 "Balanserad vinst eller förlust".

När Skriver man ner aktier?

Nedskrivning ska enligt 4 kap. 5 § ÅRL göras om aktierna på balansdagen har ett lägre värde än anskaffningsvärdet och värdenedgången kan antas vara bestående, nedskrivning, allmänt.

Är nedskrivning avdragsgill?

För att en kostnadsförd nedskrivning ska vara avdragsgill skattemässigt måste den rymmas inom det avdrag som kan beräknas enligt principerna för räkenskapsenlig avskrivning, eller så måste bestämmelsen om lågt verkligt värde kunna tillämpas.