:

Hur får man fram balanserat resultat?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man fram balanserat resultat?
  2. När bokförs årets resultat?
  3. Vad är balanserad vinst?
  4. Vad betyder balanserat överskott?
  5. När bokförs utdelning?

Hur får man fram balanserat resultat?

Ett balanserat resultat är summan av företagets vinster samt förluster under tidigare år, då bortses eventuella avdrag för utdelningar. Balanserat resultat är en del av företagets balansräkning och finns under posten fritt eget kapital. Det är årsstämman som beslutar hur resultatet från föregående år ska disponeras.

När bokförs årets resultat?

När bokslutet/årsredovisningen är klar för året bokförs årets vinst eller förlust mot årets resultat [2099]. I början av nya räkenskapsåret bokas årets resultat mot konto [2098], Föregående års resultat.

Vad är balanserad vinst?

Balanserad vinst är den del av den beskattade vinsten som återstår efter avsättning till reservfond och andra fonder. Balanseras under fritt eget kapital i balansräkningen. I balanserad vinst ingår både årets och tidigare års resultat, men inte utdelade vinstmedel.

Vad betyder balanserat överskott?

Balanserat resultat är summan av ett företags samtliga vinster och förluster från tidigare år, med avdrag för eventuella utdelningar. ... Om summan är positiv så får man normalt dela ut en del av resultatet till aktieägarna. I det fallet minskas det balanserade resultatet med det belopp som delas ut.

När bokförs utdelning?

Bokföring av utdelning till aktieägare Hur ska detta bokföras? Svar: När beslut om vinstdispositionen har fattats på årsstämman ska den beslutade vinstutdelningen bokas om från konto 2098 "Vinst eller förlust från föregående år" till konto 2898 "Outtagen vinstutdelning".