:

Varför gör man avsättningar?

Innehållsförteckning:

  1. Varför gör man avsättningar?
  2. När redovisas avsättningar?
  3. Vad innebär en avsättning?
  4. Vad menas med avsättningar i en balansräkning?
  5. Hur beräknas avsättningar?
  6. Vad är avsättning periodiseringsfond?
  7. Vad menas med Realisationsprincipen?
  8. Vad menas med Eventualförpliktelser?

Varför gör man avsättningar?

Avsättningen görs för det belopp som bäst motsvarar en estimering av företagets kostnad för att infria åtagandet. Typen av utgift som man gör en avsättning avgör om estimeringen kan bygga på historiska faktiska kostnader eller beräknas utifrån de riktlinjer som finns inom en viss bransch.

När redovisas avsättningar?

Som avsättning skall sådana förpliktelser redovisas som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår och som på balansdagen är säkra eller sannolika till sin förekomst men ovissa till belopp eller till den tidpunkt då de skall infrias.

Vad innebär en avsättning?

Avsättningar är förpliktelser som visserligen är sannolika eller säkra beträffande sin förekomst men som är obestämda ifråga om belopp eller tidpunkt då de skall infrias. Exempelvis kan avsättning göras för förväntade kundförluster innan de blivit realiserade.

Vad menas med avsättningar i en balansräkning?

En avsättning är en speciell post i balansräkningen. ovissa till belopp och/eller tidpunkt när de ska infrias. ... Ju närmare betalningstidpunkten man kommer, desto säkrare kan beloppet och betalningstidpunkten fastställas vilket innebär att delposten ska klassificeras som en vanlig skuld istället för en avsättning.

Hur beräknas avsättningar?

Enligt 4 kap. 15 a § ÅRL ska avsättningar värderas så att de motsvarar den bästa uppskattningen av det belopp som kommer att krävas för att reglera förpliktelsen (se nedan). Avsättningar omprövas varje balansdag och förändringen i avsättningen redovisas i resultaträkningen som en ändrad bedömning, dvs.

Vad är avsättning periodiseringsfond?

Periodiseringsfond innebär att du kan skjuta upp en del av beskattningen av inkomsten i näringsverksamheten till ett senare år. Du kan alltså få en viss skattekredit. Du kan också använda periodiseringsfonder till att jämna ut ditt resultat mellan olika år och på så sätt få en jämnare beskattning.

Vad menas med Realisationsprincipen?

Realisationsprincipen. Realisationsprincipen innebär att endast intäkter som konstaterats under räkenskapsåret får tas med i resultatet (2 kap. 4 § första stycket 3 ÅRL).

Vad menas med Eventualförpliktelser?

Eventualförpliktelser är en sammanfattande beteckning för sådana garantier, ekonomiska åtaganden och eventuella förpliktelser som inte tas upp i balansräkningen (och som därmed ska upplysas om i not). Definitionerna av begreppet skiljer sig åt mellan K3 och K2 varför båda beskrivningarna återfinns nedan.