:

Hur bokför man återbäring på försäkring?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man återbäring på försäkring?
  2. Hur bokför man en återbetalning?
  3. Vilket konto för försäkringsersättning?
  4. Hur bokför jag en återbetalning till kund?
  5. Hur bokföra återbetalning från leverantör?

Hur bokför man återbäring på försäkring?

Denna återbäring är ofta svår eller omöjlig att beräkna i förväg. Dessutom faller den ofta ut året eller åren efter försäkringspremierna har betalats och kostnadsförts. Som huvudregel ska dessa därför redovisas i kontogrupp 39 i den löpande bokföringen och i posten Övriga rörelseintäkter i resultaträkningen.

Hur bokför man en återbetalning?

Man använder bara andra konton i bokföringen. Precis som med kostnaden tidigare så vill du när du återbetalar summan till kunden använda samma konton när du bokför detta. Du vill minska din intäkt med det återbetalda beloppet.

Vilket konto för försäkringsersättning?

Den faktiskt erhållna försäkringsersättningen krediteras konto 3994 Försäkringsersättningar. De skadade varorna utrangeras och det redovisade värdet på lagerartiklarna debiteras konto 7740.

Hur bokför jag en återbetalning till kund?

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför en kreditfaktura när återbetalningen till kunden görs och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför en kreditfaktura när kreditfakturan skapas eller när en återbetalning sker beroende på vilket som inträffar tidigast.

Hur bokföra återbetalning från leverantör?

Ibland när man har köpt något, kan det hända att man väljer att returnera varan/tjänsten. Har du fått en faktura från leverantören kan du hantera återbetalningen av den, dvs kreditfaktura, på den registrerade leverantörsfakturan i Bokio.