:

Hur bokför jag årets vinst?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför jag årets vinst?
  2. Hur räknar man ut årets skatt?
  3. Hur räknar jag ut skatten på försäljning av bostadsrätt?
  4. Vad är årets skatt?
  5. Varför bokförs årets skatt?
  6. Hur kan man bokföra särskild löneskatt?

Hur bokför jag årets vinst?

När du har bokfört alla bokslutshändelser ska du bokföra årets vinst/förlust på konto [8999] och konto [2019], Årets resultat. Använder du ett program framgår det beräknade resultatet av resultatrapporten. Årets vinst [8999] bokförs mot konto [2019], Årets resultat.

Hur räknar man ut årets skatt?

Beskattningsbar inkomst multipliceras till sist med aktuell skattesats för bolagsskatt (f.n. 21,4% *). Resultatet är årets skatt.

Hur räknar jag ut skatten på försäljning av bostadsrätt?

Om du har sålt en privatbostad med vinst ska du betala 30 procent skatt på 22/30 av vinsten. Om din vinst är 100 000 kronor ska du alltså betala 30 procent i skatt på 73 333 kronor (100 000 x 22/). Skatten blir då 21 999 kronor (73 333 x 30 procent).

Vad är årets skatt?

  • Årets skatt är den skattekostnad eller skatteintäkt som bokförs av en juridisk person som är ett eget skattesubjekt avseende den inkomstskatt som måste betalas på årets skattemässiga resultat. Cookies och anpassade annonser hjälper oss att tillhandahålla våra tjänster.

Varför bokförs årets skatt?

  • Årets skatt bokförs enbart i juridiska personer som är egna skattesubjekt såsom aktiebolag och ekonomiska föreningar. I enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag bokförs inte årets skatt eftersom dessa företagsformer inte är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt.

Hur kan man bokföra särskild löneskatt?

  • Särskild löneskatt bokförs som kostnad på konto 7533, och som skatteskuld på konto 2514. Det vanliga är att man bokför den särskilda löneskatten i samband med att man betalar sina pensionskostnader, men det förekommer också att man bokför en nettopost för hela året i samband med bokslutet. Exempel