:

När bokför man periodiseringsfond?

Innehållsförteckning:

  1. När bokför man periodiseringsfond?
  2. Vad är periodiseringsfond enskild firma?
  3. Är periodiseringsfond en tillgång?
  4. Hur bokförs en periodiseringsfond?
  5. Vad är periodiseringsfonder?
  6. Vad är en periodiseringsfond för en enskild firma?

När bokför man periodiseringsfond?

Aktiebolag gör avsättningen till periodiseringsfond i bokslutet och beskattas för en schablonränta på gjorda avsättningar till periodiseringsfonder vid beskattningsårets ingång. Den ska inte bokföras utan tas endast upp i deklarationen som en intäkt och ska räknas med i underlaget för beräkning av årets skatt.

Vad är periodiseringsfond enskild firma?

Periodiseringsfond innebär att du kan skjuta upp en del av beskattningen av inkomsten i näringsverksamheten till ett senare år. Du kan alltså få en viss skattekredit. Du kan också använda periodiseringsfonder till att jämna ut ditt resultat mellan olika år och på så sätt få en jämnare beskattning.

Är periodiseringsfond en tillgång?

En avsättning till en periodiseringsfond är inte en redovisningsmässig avsättning utan får göras för att utjämna det skattemässiga resultatet över åren. En avsättning till en periodiseringfond ska dock i vissa fall göras i räkenskaperna för att ett avdrag ska kunna medges skattemässigt.

Hur bokförs en periodiseringsfond?

  • En avsättning till en periodiseringsfond bokförs genom att ett konto i kontogrupp 88 debeteras och att ett konto i kontogrupp 21 krediteras. En återföring från en periodiseringsfond bokförs genom att ett konto i kontogrupp 88 krediteras och att ett konto i kontogrupp 21 debeteras.

Vad är periodiseringsfonder?

  • Periodiseringsfonder är ett sätt att skjuta upp beskattning eller jämna ut resultatet mellan olika år i ett företag. Om företaget gör en stor vinst ett år, men t.ex. har kommande investeringar att göra, kan man sätta av en del av vinsten till en periodiseringsfond.

Vad är en periodiseringsfond för en enskild firma?

  • En periodiseringsfond enskild firma är ett smidigt sätt för en enskild företagare att kunna jämna ut sitt resultat över tid. Om man i perioder när det går bra sätter av pengar i periodiseringsfonden kan detta sedan återföras till firman i sämre tider. På detta vis kan man i en enskild firma jämna ut resultatet över tid.