:

Vilka får Löneväxla?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka får Löneväxla?
  2. Var hamnar min löneväxling?
  3. Vad påverkar löneväxling?
  4. Är löneväxling tjänstepension?
  5. Hur påverkas tjänstepensionen av löneväxling?
  6. Är Pension en förmån?

Vilka får Löneväxla?

Löneväxling eller löneavstående innebär att arbetsgivaren låter dig som anställd byta ut en del av din lön eller bonus mot en annan förmån, till exempel mot en extra tjänstepension. Löneväxling kan göras vid ett enstaka tillfälle, eller löpande varje månad. Alla får löneväxla om deras arbetsgivare tillåter det.

Var hamnar min löneväxling?

Om du väljer att löneväxla till pension så hamnar pengarna sannolikt hos det bolag där du har din tjänstepension. Det kan dock vara värt att ta en diskussion med arbetsgivaren om att placera dem i en pensionsförsäkring där avgifterna är låga och utbudet är stort.

Vad påverkar löneväxling?

När du löneväxlar byter du en del av din bruttolön, lönen före skatt, mot pension. Därför behöver du inte betala någon inkomstskatt på beloppet du vill spara. När du tar ut din pension betalar du istället inkomstskatt på utbetalningarna.

Är löneväxling tjänstepension?

Om du löneväxlar till extra tjänstepensionssparande, se till att du får skillnaden mellan löneskatt och arbetsgivaravgifter som en liten extra del till din pensionspremie, det rör sig om ca 5-6 procent. Det betyder att för varje 100 kronor du avstår av din lön bör pensionspremien för dig vara cirka 105-106 kronor.

Hur påverkas tjänstepensionen av löneväxling?

Om du har ITP 1, så förlorar du alltid pension om du löneväxlar, eftersom den pensionsmedförande lönen som anmäls är den lägre lönen efter löneväxlingen. Se till att du är överens med arbetsgivaren om att denne kompenserar detta genom att betala en högre premie.

Är Pension en förmån?

Om du som arbetsgivare betalar premie för en tjänstepensionsförsäkring är det ingen skattepliktig förmån för den anställda. Den anställda beskattas i stället vid den framtida utbetalningen av pensionen från försäkringen.