:

Hur får man en utredning för bipolär?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man en utredning för bipolär?
  2. Hur går en utredning till bipolär?
  3. Hur många har bipolär?
  4. Kan man bli helt frisk från bipolär sjukdom?
  5. Vad utlöser en mani?

Hur får man en utredning för bipolär?

Kontakta därför psykiatrin där du bor och be att göra en utredning så snart som möjligt, om du tror att du kan ha bipolär sjukdom. Det finns en ökad risk för bipolär sjukdom om du har en nära släkting som har sjukdomen. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp att bedöma symtom.

Hur går en utredning till bipolär?

Vid en utredning av bipolär sjukdom på bipolärmottagning träffar patienten först och främst en läkare. Patientens berättelse om symtom, sjukdomsförlopp och tidigare journaler ligger till grund för psykiaterns bedömning. Information från närstående är av stort värde för att diagnosen ska bli rätt.

Hur många har bipolär?

Mellan 1 och 3 procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år.

Kan man bli helt frisk från bipolär sjukdom?

Mellan perioderna kan du ofta fungera precis som vanligt och är helt symtomfri. Bipolär sjukdom är en komplex sjukdom som kan orsaka omfattande psykiska problem om den inte behandlas. Men genom att söka hjälp kan besvären ofta lindras genom behandling.

Vad utlöser en mani?

Det kan vara psykologiska och sociala förhållanden under uppväxten, men också sjukdomar, fysisk miljö, belastningar under graviditet och förlossning. Ofta utlöses det första sjukdomsskovet av en tydlig stressfaktor i livet.