:

Hur bokför man Restskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man Restskatt?
  2. Vad är kostnadsränta i skattekontot?
  3. Vad är kostnadsränta för skatteinbetalningar?
  4. Vad är basränta på skattekontot?
  5. Hur ska kostnadsränta beräknas?

Hur bokför man Restskatt?

Då en enskild firma inte är ett eget skattesubjekt och har därför inget eget skattekonto. Transaktioner med skattekontot bokförs därför inte i en enskild firma. Om man däremot skulle använda företagets pengar för att betala till exempel F-skatt eller kvarskatt så bokförs detta som ett uttag som konteras mot konto 2012.

Vad är kostnadsränta i skattekontot?

  • Kostnadsränta bokförs manuellt så här: Debet 8423. Kredit 1630. Intäktsräntan är skattefri medan kostnadsräntan är ej avdragsgill och ska därför återföras i deklarationen. Läs mer hos Skatteverket [ Intäktsränta i skattekontot ] [ Kostnadsränta i skattekontot]

Vad är kostnadsränta för skatteinbetalningar?

  • Kostnadsränta beräknas för de dagar den skattskyldige har en skatteskuld på sitt skattekonto, fram till och med den dag en betalning/kreditering bokförts på Skatteverkets särskilda konto för skatteinbetalningar.

Vad är basränta på skattekontot?

  • Intäkts- och kostnadsränta registreras på skattekontot en gång i månaden. Räntan på skattekontot knyts till en basränta som följer det allmänna ränteläget. Det gör att räntan kan ändras under året. Sedan den 1 januari 2013 är basräntan 1,25 procent.

Hur ska kostnadsränta beräknas?

  • Kostnadsränta beräknas, om inte annat föreskrivs, efter en räntesats som motsvarar basräntan (65 kap. 4 § första stycket SFL). Kostnadsränta är inte avdragsgill. Kostnadsränta beräknas dag för dag på det underskott som finns på skattekontot och påförs varje månad i samband med avstämning och läggs till skattekontots saldo (65 kap.