:

Hur man blir kapten?

Innehållsförteckning:

  1. Hur man blir kapten?
  2. Får en kapten viga?
  3. Vilka betyg krävs för att bli sjökapten?
  4. Kan kapten?
  5. Vad gör en kapten på en båt?
  6. Vad tjänar kapten?

Hur man blir kapten?

På sjökaptensprogrammet och sjöingenjörsprogrammet är utbildningen på 180 poäng (3 år) för dem som har sjötid (matrosbehörighet/motormansbehörighet). Sökande som saknar sjötid kan studera 180 + 60 poäng (4 år) på sjökaptensprogrammet och 180+90 poäng (4,5 år) på sjöingenjörsprogrammet.

Får en kapten viga?

Par som ingår äktenskap på öppet hav, i nöd och lust, är ett återkommande inslag i populärkulturen. Det har etablerat myten om kaptenens rätt att viga. I kaptensyrket ingår nu inte uppdraget som vigselförrättare.

Vilka betyg krävs för att bli sjökapten?

Grundläggande behörighet + Fysik 1b1 / 1a, Matematik 2a / 2b / 2c. Eller: Fysik A, Matematik B. Fysik A, fysik 1b1/1a kan ersättas med ett av alternativen Naturkunskap 2, Fartygsbefäl klass VII 40 hp eller Energiteknik 1.

Kan kapten?

Kan du tänka dig att ha ansvar för besättning, last och passagerare på ett fartyg? Då kan Sjökapten eller skeppare vara ett yrke för dig! Som sjökapten är du chef med personalansvar för besättning och har övergripande ansvar för fartyget, passagerare och last.

Vad gör en kapten på en båt?

Som sjökapten arbetar du såväl övervakande som operativt på fartygets brygga. Du arbetar även praktiskt med till exempel lastning och lossning samt säkerhet ombord. Programmet innefattar teoretiska studier parallellt med längre perioder av arbetsplatsförlagd utbildning till sjöss. Utbildningen är därför fyra år.

Vad tjänar kapten?

45 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.