:

Hur bokför jag kortfristiga skulder?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför jag kortfristiga skulder?
  2. Hur bokför man en långfristig skuld?
  3. Vad ingår i övriga kortfristiga skulder?
  4. Hur bokför man återbetalning av lån?
  5. Är skatteskulder kortfristiga skulder?
  6. Vad är övriga långfristiga skulder?
  7. När ska en skuld redovisas?
  8. Vad ingår i övriga skulder?

Hur bokför jag kortfristiga skulder?

Till kategorin kortfristiga lån räknas skulder som skall betalas tillbaka inom ett år och ska bokföras på ett 28-konto, t. ex. 2840 (Kortfristiga låneskulder). Långfristiga lån är de lån som har en längre återbetalningstid än ett år och ska bokföras på ett 23-konto, t.

Hur bokför man en långfristig skuld?

I baskontoplanen bokförs långfristiga skulder i kontogrupp 23 eller som varuinköp i kontogrupp 40. En långfristig skuld skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att ett utflöde av ekonomiska fördelar kommer att uppstå om skuldens monetära värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Vad ingår i övriga kortfristiga skulder?

Kortfristiga skulder är grupp skulder i ett företags balansräkning. Det är skulder med kort löptid, mindre än ett år. Den vanligaste kortfristiga skulden är en leverantörsskuld, det vill säga skuld som uppstått vid inköp av varor och tjänster. Andra kortfristiga skulder är personalens intjänade semester och bonus.

Hur bokför man återbetalning av lån?

Man brukar bokföra amortering i kontogrupp 23 eller kontogrupp 24 och räntekostnader i kontogrupp 84. En amortering skall bokföras i balansräkningen när en verklig avbetalning av skulden har gjorts och ränteutgiften skall bokföras i resultaträkningen när räntebetalningen sker.

Är skatteskulder kortfristiga skulder?

Kortfristiga skulder är skulder som ska betalas inom ett år. Vanliga kortfristiga skulder är leverantörsskulder, skatteskulder, moms och interimsskulder. Långfristiga skulder är skulder som förfaller först efter ett år. Exempel på långfristiga skulder är långfristiga lån och checkräkningskredit.

Vad är övriga långfristiga skulder?

Kortfristiga och långfristiga skulder Vanliga kortfristiga skulder är leverantörsskulder, skatteskulder, moms och interimsskulder. Långfristiga skulder är skulder som förfaller först efter ett år. Exempel på långfristiga skulder är långfristiga lån och checkräkningskredit.

När ska en skuld redovisas?

En skuld skall enligt IFRS redovisas i balansräkningen när det är sannolikt att ett utflöde av resurser som innefattar ekonomiska fördelar kommer att uppstå om skuldens monetära värde kan mätas på ett tillförlitligt sätt.

Vad ingår i övriga skulder?

Betalningsförmedlingsskulder, leverantörsskulder och andra skulder som inte härrör från utlåningen, samt avsättningar.