:

Hur får man bort älgflugor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort älgflugor?
  2. Vad händer om man blir biten av en Älgfluga?
  3. När kommer Älgfluga?
  4. Hur får man bort Älgflugor på häst?
  5. Varför är det så mycket Älgflugor i år?

Hur får man bort älgflugor?

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna

  • Täck huvudet. Använd mygghatt eller biodlarhatt som även täcker halsen. ...
  • Spraya rätt doftolja på huden. ...
  • Skydda hunden effektivt.
Shahri AP

Vad händer om man blir biten av en Älgfluga?

– Biter den smakar den ofta bara lite. Betten är inte farliga och den sprider inte sjukdomar. Ibland kan man få en allergisk reaktion efter bettet, det är allt. Älgflugan (Lipoptena cervi) dyker upp i skogen i september/oktober och försvinner vid första frosten.

När kommer Älgfluga?

Kläckningen sker under sensommaren och hösten. Kalla vintrar och vårar dödar pupporna och därför sprider sig älgflugan endast långsamt till de nordligaste delarna av Finland. I Skandinavien är älgflugan ettårig. I Finland kläcks de vuxna flugorna ur sina puppor i juli-augusti.

Hur får man bort Älgflugor på häst?

Man kan delvis skydda hästen med insektsmedel, men det gäller i så fall att spraya generöst, eftersom älgflugan inte stöts bort av lukten – den måste känna insektsmedlet på sina fötter. Även pälsglans har viss avstötande effekt. Olja, vanlig matolja, fungerar också.

Varför är det så mycket Älgflugor i år?

Det är förändringar i klimatet som ger den förutsättningar att komma långt. Drömmen för en älgfluga är att den får en älg, ett rådjur, en ren eller en häst att hoppa upp på. När den hittat rätt knipsar den av sig vingarna för att kunna sno runt bland alla hårstrån, den biter, dricker blod och lägger sina ägg.