:

Hur bokförs avkastningsskatt?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokförs avkastningsskatt?
  2. Hur bokföra värdeförändring kapitalförsäkring?
  3. Hur beskattas en företagsägd kapitalförsäkring?
  4. Hur bokförs pensionsavsättningar?
  5. Hur bokförs en kapitalförsäkring?
  6. Hur ska en pantsatt kapitalförsäkring tas upp i ett företags bokföring?

Hur bokförs avkastningsskatt?

Den beräknade avkastningsskatten på avsatta pensionsmedel och utländska pensionsförsäkringar avseende anställda bokförs som en skatteskuld i kontogrupp 25 och som en personalkostnad i kontogrupp 75.

Hur bokföra värdeförändring kapitalförsäkring?

Värdeförändringar i en kapitalförsäkring bokförs i kontogrupp 82, K1- och K2-företag får inte värdera kapitalförsäkringar till verkligt värde. IFRS- och K3-företag får redovisa orealiserade värdeökningar medan det inte är tillåtet för K1- och K2-företag.

Hur beskattas en företagsägd kapitalförsäkring?

Sparandet i en företagsägd kapitalförsäkring är fritt från bolagsskatt. Företaget betalar istället en avkastningsskatt på årsbasis. Denna beräknas utifrån det försäkringskapital som finns på kontot samt de inbetalningar som görs till försäkringen.

Hur bokförs pensionsavsättningar?

En avsättning till pensioner för anställda som görs i balansräkningen redovisas som en avsättning i kontogrupp 22. Pensionskostnader för anställda klassificeras som personalkostnader och bokförs i kontogrupp 74. Den särskilda löneskatten och avkastningsskatten bokförs i kontogrupp 75 avseende pension till anställda.

Hur bokförs en kapitalförsäkring?

Kapitalförsäkringen ska redovisas som tillgång på konto [1385]. Företaget betalar [1930] en premie för en kapitalförsäkring [1385] som gäller en nyckelperson i företaget. Den är inte avdragsgill och bokförs som en anläggningstillgång.

Hur ska en pantsatt kapitalförsäkring tas upp i ett företags bokföring?

Om kapitalförsäkringen har pantsatts ska det även finnas en not om ställd pant i årsredovisningen. Beloppet som ska anges i noten är kapitalförsäkringens redovisade belopp som lång- eller kortfristig fordran i balansräkningen.