:

Vad kan man göra för att bli trött?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man göra för att bli trött?
  2. Kan man bli trött av att sova för mycket?
  3. Varför blir jag så sömnig?
  4. Är det bra att sova 12 timmar?
  5. Hur mycket är för mycket sömn?
  6. Hur känns det att vara trött?

Vad kan man göra för att bli trött?

Gör en lugn aktivitet Kan du verkligen inte somna är det bättre att stiga upp och göra en lugn aktivitet tills du blir trött igen. Sätt dig skönt i soffan eller en fåtölj och prova att lösa korsord, läsa en bok eller kanske sticka.

Kan man bli trött av att sova för mycket?

Att sova för mycket en längre tid kan göra att du känner dig trött, nedstämd, inte orkar göra saker och att du sover mer och mer. Du kan behöva hjälp att må bättre om du sover för lite eller för mycket i mer än ett par veckor. Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral.

Varför blir jag så sömnig?

Stress, depression, utmattningstillstånd eller oro är vanliga orsaker till problem med sömnen. Många barn och ungdomar somnar för sent och sover dåligt på grund av att de surfar på datorn eller telefonen. Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att du känner dig trött på dagarna.

Är det bra att sova 12 timmar?

Små barn behöver omkring 14 timmar, vuxna 7-8 timmar och äldre klarar sig på mellan 6-7 timmar. Detta är givetvis statistiska medeltal, sömnbehovet hos varje individ varierar. En del av oss upplever däremot att det finns ett större sömnbehov, kanske mellan 10-12 timmar.

Hur mycket är för mycket sömn?

Sovtiden varierar med åldern Ett nyfött barn sover ungefär 20 timmar per dygn. Sedan minskar sömnbehovet efterhand, bortsett från en tillfällig ökning under tonåren. Vuxna behöver oftast sova 6–9 timmar per dygn, men det varierar från person till person. Så länge man fungerar bra dagtid får man tillräcklig sömn.

Hur känns det att vara trött?

Allmänt om trötthet Perioder av trötthet är vanligt - särskilt i samband med dålig eller för lite sömn. Du kan få svårt att koncentrera dig, känna hjärntrötthet och uppleva en kroppslig kraftlöshet. Känner du dig däremot trött hela tiden kan det finnas andra bakomliggande förklaringar.