:

Hur bokför man en kundförlust?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man en kundförlust?
  2. Hur bokför man ersättning från försäkringsbolag?
  3. Är befarad kundförlust avdragsgill?
  4. Hur kan en konstaterad kundförlust öka årets resultat?
  5. Hur bokför man försäkringar?
  6. Hur bokför man återbäring från Länsförsäkringar?
  7. Hur bokför man kontantmetoden?

Hur bokför man en kundförlust?

Kostnader för befarade och konstaterade kundförluster klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som förluster på kundfordringar i kontogrupp 63. Konstaterade kundförluster som har blivit återvunna bokförs som övriga rörelseintäkter i kontogrupp 39. 3951 återvunna tidigare avskrivna kundfordringar.

Hur bokför man ersättning från försäkringsbolag?

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden eller fakturametoden bokför försäkringsersättning när den inbetalats från försäkringsbolaget. En ersättning från en försäkring registreras i anläggningsregistret om ersättningen kompenserar redovisningsenheten för en skadad tillgång.

Är befarad kundförlust avdragsgill?

Om du bedömer att din kund inte kommer att betala fakturan kan du boka fordran som en befarad kundförlust. Nedskrivningen är skattemässigt avdragsgill om det verkligen rör sig om en osäker fordran.

Hur kan en konstaterad kundförlust öka årets resultat?

En befarad kundförlust redovisas som en nedskrivning av kundfordringar och en kostnad för befarade kundförluster. En redovisningsenhet får återjustera den utgående momsen för konstaterade kundförluster och det här görs genom att momsen avseende konstaterade kundförluster bokförs som ingående moms i kontogrupp 26.

Hur bokför man försäkringar?

Kostnader för premier till en företagsförsäkring klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som kostnader för företagsförsäkring i kontogrupp 63.

Hur bokför man återbäring från Länsförsäkringar?

Denna återbäring är ofta svår eller omöjlig att beräkna i förväg. Dessutom faller den ofta ut året eller åren efter försäkringspremierna har betalats och kostnadsförts. Som huvudregel ska dessa därför redovisas i kontogrupp 39 i den löpande bokföringen och i posten Övriga rörelseintäkter i resultaträkningen.

Hur bokför man kontantmetoden?

Kontantmetodenbokför fakturor vid betalning Om du använder kontantmetoden bokförs inte fakturorna när du skickar dem till kunden eller när du själv tar emot fakturor, de bokförs först när de betalas. Det är bara vid räkenskapsårets slut (bokslutsdagen) som ännu obetalda fakturor tas in i bokföringen.