:

Hur bokför man moms utanför EU?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bokför man moms utanför EU?
  2. Hur bokför man inköp utanför EU?
  3. Hur bokför man EU moms?
  4. Hur bokför man ingående moms?
  5. Hur fungerar moms utanför EU?
  6. Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?
  7. Hur ska man bokföra utbetalning av faktura för köp utanför EU?
  8. Hur bokför man inköp från utlandet?
  9. Hur bokför man moms vid import?
  10. Hur bokför man monetärt tullvärde?

Hur bokför man moms utanför EU?

Bokföra importmoms och tull När du sedan får eventuell faktura från fraktbolaget för dina importerade varor utanför EU så använder du bokföringsmallen Import moms och tull vid inköp varor utanför EU 25%. Läs mer om importmoms och tull hos Tullverket.

Hur bokför man inköp utanför EU?

I fältet Momspliktiga inköp väljer du Inköp av varor från land utanför EU (kod 50). I nästa fält anger du i vilken ruta (60, 61 eller 62) den utgående momsen ska redovisas. Beskattningsunderlaget i ruta 50 utgår ifrån att Inköpskostnad (Belopp) och Beskattningsunderlag är samma.

Hur bokför man EU moms?

Intäkten kan du bokföra på konto "3308 - Försäljning tjänster till annat EU-land" i de flesta bokföringsprogram enligt BAS-kontoplanen. Den utgående momsen bokförs på BAS-konto 2611 för 25% eller 2631 om det är 6% moms.

Hur bokför man ingående moms?

Ingående moms är momsen på det du köper in. Den drar du av vid momsredovisningen och ska därmed gå in. Ingående moms redovisas löpande som en fordran på konto 2641 i debet. Utgående moms som är momsen på det du säljer.

Hur fungerar moms utanför EU?

Moms. Du ska alltid betala moms på varor som du köper från länder utanför EU, oavsett varornas värde. Momsen är nästan alltid 25 procent av den sammanlagda summan av varans pris, fraktkostnad och tullavgift. För livsmedel är momsen 12 procent och för trycksaker, till exempel böcker, är den 6 procent.

Hur redovisas momsen vid inköp utanför EU?

Beskattningsunderlaget för inköp från land utanför EU ska redovisas i ruta 50, Beskattningsunderlag vid import. Den utgående momsen redovisas då i rutorna 60-62, Utgående moms på import 25%, 12%, 6%, beroende av vilken momssats importen gäller.

Hur ska man bokföra utbetalning av faktura för köp utanför EU?

En redovisningsenhet som tillämpar kontantmetoden bokför varuinköp från utlandet (import) när leverantörsfakturan har betalats och en redovisningsenhet som tillämpar fakturametoden bokför inköp av varor från utlandet när leverantörsfakturan skapades eller när utbetalning sker (beror på vilket som inträffar tidigast).

Hur bokför man inköp från utlandet?

Gör du inköp från utlandetbokförs detta generellt med omvänd skatteskyldighet. Har varan eller tjänsten däremot förbrukats i utlandet så gäller ej reglerna med omvänd skatteskyldighet. Inköpet ska då bokföras helt utan moms.

Hur bokför man moms vid import?

Importmomsen redovisas när en redovisningsenhet har fått en tullfaktura från Tullverket eller uppgifter från ett ombud till redovisningsenheten. Utgiften vid varuinköp från utlandet (import) skall redovisas som "Beskattningsunderlag vid import" i ruta 50 i skattedeklarationen för moms.

Hur bokför man monetärt tullvärde?

Konto 4549 används som motkonto och ska alltså inte ha någon momskod. Monetärt tullvärde är ett nytt begrepp som införts i och med lagändringen. Det monetära tullvärdet är samma sak som tullvärdet uttryckt i svenska kronor. På din tullräkning hittar du information om det monetära tullvärdet samt fastställd tullavgift.