:

Är det moms på banktjänster?

Innehållsförteckning:

  1. Är det moms på banktjänster?
  2. Hur bokför man uppläggningsavgift?
  3. Hur bokför man ett lån?
  4. Är banktjänster momsfria?
  5. Hur bokför man leasing av bil?
  6. Hur bokför man amortering av lån?
  7. Hur bokför man en bankavgift?

Är det moms på banktjänster?

Undantag från moms inom bank och finans gäller för bank- och finansieringstjänster samt handel med värdepapper. Vissa andra tjänster, exempelvis kreditupplysning, inkassotjänster och rådgivning beläggs däremot med 25 procents moms.

Hur bokför man uppläggningsavgift?

Bankerna debiterar ofta en uppläggningsavgift då företaget beviljas ett banklån, en checkkredit, ett byggnadskreditiv eller liknande krediter. Uppläggningsavgiften bokförs på samma sätt som andra liknande avgifter för finansiella tjänster, avgifter.

Hur bokför man ett lån?

Till kategorin kortfristiga lån räknas skulder som skall betalas tillbaka inom ett år och ska bokföras på ett 28-konto, t. ex. 2840 (Kortfristiga låneskulder). Långfristiga lån är de lån som har en längre återbetalningstid än ett år och ska bokföras på ett 23-konto, t.

Är banktjänster momsfria?

Moms och beskattning Det är ingen moms på bank- och finansieringstjänster och momssatsen är därför 0 % på bankavgifter, kontoavgifter, transaktionsavgifter, depåavgifter och courtage med mera. Kostnaden för banktjänster avseende en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Hur bokför man leasing av bil?

Kostnaderna för hyra av en personbil som utgör ett operationellt leasingavtal klassificeras som övriga externa kostnader och bokförs i kontogrupp 56. En leasad personbil i ett finansiellt leasingavtal redovisas som maskiner och inventarier i kontogrupp 12 och som en långfristig skuld i kontogrupp 23.

Hur bokför man amortering av lån?

Man brukar bokföra amortering i kontogrupp 23 eller kontogrupp 24 och räntekostnader i kontogrupp 84. En amortering skall bokföras i balansräkningen när en verklig avbetalning av skulden har gjorts och ränteutgiften skall bokföras i resultaträkningen när räntebetalningen sker.

Hur bokför man en bankavgift?

När tjänsterna har utnyttjats så omförs en tillgång av ej utförda tjänster till en kostnad i resultaträkningen. Kostnader för bankavgifter klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs som bankkostnader i kontogrupp 65.