:

Vad kostar en präst till bröllop?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kostar en präst till bröllop?
  2. När boka kyrka bröllop?
  3. Vad kostar en hindersprövning?
  4. Kan man gifta sig borgerligt och sedan kyrkligt?
  5. Måste man vara med i kyrkan för att gifta sig?

Vad kostar en präst till bröllop?

Varken präst, organist, kyrka eller vaktmästare kostar något. Det som kan kosta är om man vill ha extra musik, en sångsolist och extra utsmyckning av kyrkan. Endast medlemmar i Svenska kyrkan kan vigas i Svenska kyrkan.

När boka kyrka bröllop?

Det är viktigt att vara ute i god tid med att boka den kyrka man vill vigas i. I vissa fall i så god tid som ett år i förväg. Detta särskilt om det är en populär kyrka eller en populär tidpunkt som pingst eller speciella datum. Fråga i den församling ni önskar gifta er hur långt före ni behöver boka er vigsel.

Vad kostar en hindersprövning?

Den som planerar att gifta sig i sommar gör klokt i att ansöka om hindersprövning redan nu. Det kostar ingenting och görs hos Skatteverket. Handläggningstiden är normalt två veckor, men kan bli längre om många söker samtidigt. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.

Kan man gifta sig borgerligt och sedan kyrkligt?

Vigsel är den handling där ett juridiskt giltigt äktenskap ingås. En vigsel kan ske inför antingen en kyrklig eller en borgerlig myndighet.

Måste man vara med i kyrkan för att gifta sig?

Vad får jag göra när jag är konfirmerad? * för en kyrklig vigsel krävs inte att du är konfirmerad. Kyrkans medlemmar som deltagit i skriftskolan kan gifta sig i kyrkan.