:

Hur kan man bli guldsmed?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kan man bli guldsmed?
  2. Vad gör en smyckesdesigner?
  3. Hur designar man smycken?
  4. Vad gör en guldsmed?
  5. Hur blir man guldsmed och silversmed?
  6. Kan hålla smycke?
  7. När började man använda smycken?
  8. Vad är silverlera?

Hur kan man bli guldsmed?

Det finns olika vägar att gå om man vill utbilda sig till guldsmed. En bra grundutbildning kan finnas på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktningen Övriga hantverk. Som vuxen kan man gå lärlingsutbildning hos en verksam guldsmed. Yrkesutbildning till guldsmed kan erbjudas som yrkeshögskolan.

Vad gör en smyckesdesigner?

Som smyckesdesigner formger och tillverkar du smycken av ädla metaller som platina, guld, silver, brons, men även av andra metaller och med ädel- eller semiädelstenar samt pärlor, både äkta och syntetiska.

Hur designar man smycken?

– Jag skissar för hand, sedan skickar jag skisserna till Bali där smyckena tillverkas, också för hand. De gör vaxmodeller av smyckena som sedan gjuts. Vissa detaljer görs helt på fri hand, vilket gör att alla smycken är unika och ofta skiljer sig lite från varandra. När proverna är klara får jag se bilder av dem.

Vad gör en guldsmed?

Guldsmeden arbetar framför allt med nyproduktion och reparation av smycken. Guldsmeden tillverkar smycken som: vigselringar, örhängen, hängsmycken och mindre accessoarer för hand från grunden i plåt, plans, tråd i metall som silver, guld, platina. Också andra metaller kan förekomma.

Hur blir man guldsmed och silversmed?

Utbildning inom guld- och silversmide finns inom gymnasieskolans hantverksprogram med inriktning på övriga hantverk. Det kan även finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan. Universitetet i Göteborg, Högskolan för design och konsthantverk och Konstfackskolan i Stockholm ger utbildning i metallformgivning.

Kan hålla smycke?

Särskilda smyckeskrin, små askar eller medföjande påsar fungerar fint. Låt inte dina smycken ligga framme i solen då strålarna kan bleka såväl plast som äkta metaller. Undvik också fukt som kan få silver och guld – både rent och pläterat – att oxidera. Sträva efter att förvara dina smycken mörkt och svalt.

När började man använda smycken?

Grekerna började använda guld och ädelstenar till smycken på 1600-talet f.Kr. men pärlor av snäckor och delar av djurkroppar tillverkades utbrett långt innan dess. Omkring 1500 f.Kr.

Vad är silverlera?

Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop.