:

Hur gör man när man blockar?

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man när man blockar?
 2. Hur blocka en sjal?
 3. Hur blockar man en kofta?
 4. Vad menas med Blockning?
 5. Måste man blocka?
 6. Hur kortar man av en stickad tröja?
 7. Hur tvättar man ett stickat plagg?
 8. Hur sy ihop stickad tröja?
 9. Vad är belägg i stickning?
 10. Hur tillverkas en stickad tröja?

Hur gör man när man blockar?

Att blocka ett stickat plagg betyder att spänna ut plagget till perfekt form och utjämna spänningen på alla maskor och varv....Ång blockning:

 1. Fukta ditt plagg genom att ånga det bit för bit. ...
 2. Spänn ut plagget på en kuddformad yta och sätt fast med nålar enligt mönstret.

Hur blocka en sjal?

Sjalen ska vara lite fuktig när den placeras på en matta eller madrass. Sträck därefter ut till önskad form och fäst kanten med knappnålar. Stickan vi sätter i visar riktningen av stickningen. Låt sjalen torka.

Hur blockar man en kofta?

blockning

 1. Tappa upp ljummet vatten i handfat, ho eller balja.
 2. Tillsätt en skvätt ulltvätt om så önskas. (Det finns olika varianter på marknaden. ...
 3. Skölj upp koftan varsamt. Gnugga eller tänj inte, utan låt bara vattnet gå in i plagget efterhand genom att du vänder och rör på plagget i vattnet.
 4. Skölj sedan ko. Kategorier.

Vad menas med Blockning?

Blockning är en metod som används till bl. a virkade/stickade filtar, sjalar eller halsdukar. Blockning ger dig möjlighet för att forma ditt stickade/virkade projekt. Det är speciellt en bra metod om du har virkat/stickat en sjal med hålmönster, då blockningen medverkar till att tydliggöra mönstret.

Måste man blocka?

Vänta nu, menar du att om jag ger bort en spetssjal så måste jag tala om för mottagaren att hen måste blocka? Det räcker om du säger att hen måste dra ut sjalen med hål- eller spetsmönster till rätt form efter tvätt, plus plantorka. "Blockning" är ett för internt uttryck.

Hur kortar man av en stickad tröja?

Lade tillfälligt den avklippta biten åt sidan och rensade sedan bort lösa garndelar både från tröjan och den avklippta biten. Man vill ju ha ett sammanhängande varv på tröjan att börja sticka på och också på den avklippta delen som repas upp. Det blir inte särskilt mycket svinn från garnet efter att tröjan klippts av.

Hur tvättar man ett stickat plagg?

Tvätta alltid plagget enligt garnets tvättrådsrekommendation. En viktig sak är att 40 grader betyder just 40 grader. Tvättar du plagget kallare än så finns risk att det tappar formen eller att färgerna fäller. Om du tvättar ett plagg för varmt finns risk att det tovar ihop sig och krymper.

Hur sy ihop stickad tröja?

När du syr ihop från rätsidan, tänk på:

 1. Du behöver en kantmaska om du ska sy ihop stycken. ...
 2. "Blocka" din stickning, alltså tvätta, forma och plantorka, innan du syr ihop — och givetvis måste den tråd du syr ihop med vara färdigkrympt.
 3. Sy löst, och dra åt sömmen först efter ett par varv.

Vad är belägg i stickning?

Att klippa i sitt stickade plagg är för väldigt många väldigt ångestladdat. ... Det är stickatbelägg längst upp på ärmarna. Dessa skall sys fast på insidan sedan för att täcka över den uppklippte kanten. Jag väljer att sticka belägget fram och tillbaks för att den skall vara mera flexibel.

Hur tillverkas en stickad tröja?

En erfaren kettlare monterar ungefär 20 formstickade delar i kettlingsmaskinen, maska för maska, under en arbetsdag. När båda delarna som ska länkas ihop är monterade i maskinen, stickar den snabbt länksömmen. I våra plagg sys förstärkta axelsömmar.