:

Hur blir äppelskörden?

Innehållsförteckning:

 1. Hur blir äppelskörden?
 2. Hur länge håller hemgjord äppelmust?
 3. Hur ska man ta hand om äpplen?
 4. Var är äppeltavlan?
 5. Hur vet man att äpplen är mogna?
 6. När är det Äppelmarknad i Kivik?
 7. Hur länge håller äppelmust i kylen?

Hur blir äppelskörden?

Kommer bara värmen hålla i sig så utvecklas frukten bra och då får vi äpple av bra storlek, vilket ger många kilo. Vad innebär en hagelskada? En hagelskada är en fysisk skada på frukten som innebär att skalet blir skadat. Beroende på hårdhet och form på hagelkornet blir skadan olika.

Hur länge håller hemgjord äppelmust?

Råmusten håller sig bara ca 4 till 5 dagar i kylskåp därefter börjar den spontanjäsa. Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel. Du kan också göra vin eller vinäger och bevara musten på det viset.

Hur ska man ta hand om äpplen?

5 goda sätt att ta hand om din äppelskörd

 1. Frys in till paj. Kanske det mest tidseffektiva sättet att ta hand om sina äpplen är att frysa in till vinterns och vårens pajer. ...
 2. Äppelläder. Genom att torka äpplen tar de mindre plats och kan förvaras länge. ...
 3. Inte bara äppelmust. ...
 4. Glöm inte skalet. ...
 5. Hitta på nya recept!

Var är äppeltavlan?

Äppletavlan i Kivik. Äppeltavlans storlek är runt 108 m² och det användes ca. 35.000 äpplen, som tillsammans väger 3 ton.

Hur vet man att äpplen är mogna?

Ett äpple är bara moget nog att skördas när det kan plockas lätt, dvs. när äpplets stjälk släpper enkelt från trädet när du vrider lätt. Andra tecken på att ett äpple är redo att skördas är det vida, djupa blomfodret och de bruna kärnorna. Men olika sorter skiljer sig mycket åt i när de är redo att plockas och ätas.

När är det Äppelmarknad i Kivik?

Bakom Äppelmarknaden står Ideella föreningen Äpplemarknaden i Kivik – ett samarbete mellan en rad fruktodlare och företag inom svensk fruktnäring. Bland de stora märks Äppelriket & Kiviks Musteri. Äppelmarknaden går av stapeln sista helgen (lördag och söndag) i september. Öppet lördag 10-17, söndag 10-16.

Hur länge håller äppelmust i kylen?

Pastöriserad must i bag-in-box är hållbar drygt ett år, öppnad förpackning ca fyra veckor i kylen. Beräkna att man kan få ut ca 50 % i liter must per kg äpplen. Antal liter varierar beroende på sort och mognadsgrad.