:

Vad är en Scrum Master?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en Scrum Master?
  2. Vad är Scrum metoden?
  3. Vilka roller finns i Scrum?
  4. Vad är en sprint backlog?
  5. Hur mycket tjänar en Scrum Master?
  6. Vad är en backlog?
  7. Vad är Scrum of Scrum?
  8. Vad är ett Sprintmöte?
  9. Vad gör en produkt ägare?
  10. Vad är en Sprintplanering?

Vad är en Scrum Master?

Scrum master: Scrum mastern coachar teamet och ser till att allt rullar på smidigt. Scrum mastern stämmer av mellan aktörer samt ser till att det inte finns några hinder för teamet. Team: Teamet är självorganiserande och bestämmer gemensamt vem som gör vad och hur man löser olika uppgifter.

Vad är Scrum metoden?

Scrum är ett av flera ramverk som implementerar det Agila tankesättet. Ramverket är lättviktigt och lätt att förstå. Arbetet är uppdelat i korta iterationer, s.k. Sprintar. Människorna inom ett Scrumteam är uppdelade i tre roller: Produktägare, Scrum Master och Utvecklingsteam.

Vilka roller finns i Scrum?

Ett scrumteam består av tre roller: Product Owner, ScrumMaster, och medlemmarna av utvecklingsteamet (hädanefter benämnt teamet). Product Owner ansvarar för att bestämma vad som ska göras. ScrumMaster utövar ett “tjänande ledarskap”, för att hjälpa teamet och organisationen att få så mycket nytta av Scrum som möjligt.

Vad är en sprint backlog?

Backlog. Projektmedlemmarna bildar tillsammans med en användare ett Scrum-team på 5–9 personer. I diskussion med produktägaren kommer man överens om målen för sprinten och bryter ner den prioriterade funktionaliteten i detaljerade arbetsuppgifter.

Hur mycket tjänar en Scrum Master?

Marknadslön för Scrum master Marknadslönen 2021 för scrum master ligger mellan 40 000 och 54 000 kronor per månad.

Vad är en backlog?

En backlog är kort sagt en prioriterad och levande lista med önskemål. Detta innebär att i ett projekt kan önskemål som är aktuella vid projektets start falla bort om de prioriteras ned under projektets gång och nya önskemål kan också läggas till.

Vad är Scrum of Scrum?

Scrum är det ledande ramverket för mjukvaruutveckling, men det kan också vara användbart i andra sammanhang. Scrum består av tre grundläggande roller som tillsammans utgör ett Scrumteam: Produktägare, som oftast är kunden och bestämmer vad produkten ska omfatta.

Vad är ett Sprintmöte?

Sprintupplägget innebär att du som kund får god insyn i hur projektet löper, både vad gäller kvalitet, resurser och tid. Sprintmöten blir naturliga avstämningspunkter. Våra projektledare rapporterar också löpande till dig som kund, för att ni ska kunna fatta beslut om tid, kostnader och resurser.

Vad gör en produkt ägare?

Med produktägare menar vi den person från verksamheten som kan ansvara för att produkten når uppsatta mål samt den som under utvecklingsprojektet har mandat att prioritera och fatta beslut. Man behöver ha kunskap om vad produkten skall leverera för värde och nytta och till vilken målgrupp.

Vad är en Sprintplanering?

Vad är sprintplanering? Sprintplanering, ibland kallad agil sprintplanering, är ett sätt för team att agera snabbt, skapa utan dröjsmål och leverera regelbundet. Det är en typ av projekthantering som ofta används av produkt- eller ingenjörsteam, där hela teamet samordnar sitt arbete i sprintar på en eller två veckor.