:

Hur testar man GBS?

Innehållsförteckning:

  1. Hur testar man GBS?
  2. Är GBS farligt?
  3. Vad betyder streptokocker?
  4. Hur behandlas urinvägsinfektion?
  5. Hur behandlas GBS?
  6. Hur bli av med streptokocker?

Hur testar man GBS?

GBS, grupp B‑streptokocker, finns i tarmfloran hos människor och ger inga egentliga besvär eller symptom. Personer, både kvinnor och män, kan således ha detta utan att känna till det, vilket är det vanliga. GBS kan hittas i urinen, i vaginan eller på livmodertappen.

Är GBS farligt?

Grupp B-streptokocker eller GBS är en vanlig bakterie som många har i tarmen. Den kan sprida sig till underlivet och orsaka en urinvägsinfektion. Om du har GBS när du är gravid kan barnet smittas. Nyfödda barn kan bli allvarligt sjuka av GBS, men det är ovanligt.

Vad betyder streptokocker?

Streptokocker är en vanligt förekommande grupp bakterier som oftast orsakar enklare infektioner som halsfluss och svinkoppor. Många människor bär på bakterien utan att ha några symtom. Det finns olika typer av streptokocker. Grupp A-streptokocker är vanligast.

Hur behandlas urinvägsinfektion?

Oftast beror urinvägsinfektion med feber på njurbäckeninflammation. Behandlingen är då antibiotika mellan sju och tio dagar. Det gäller om du inte är gravid. Du tar antibiotikan som tabletter.

Hur behandlas GBS?

Du behandlas med antibiotika om du får en infektion på grund av GBS under graviditeten. En del kan behöva få antibiotika direkt i blodet i samband med förlossningen. Det gäller om: Du har feber under förlossningen.

Hur bli av med streptokocker?

Allvarliga streptokockinfektioner Streptokockerna producerar giftiga ämnen, så kallade toxiner, som bryter ner vävnaden. Symtomen har gjort att bakterierna ibland i folkmun kallas "mördarbakterier". Sjukdomstillståndet är livshotande och det är viktigt att få rätt vård snabbt. Infektionen behandlas med antibiotika.