:

Hur blir man rättsmedicinare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blir man rättsmedicinare?
  2. Vad gör en obducent?
  3. Vad krävs för att bli obducent?
  4. Hur blir man Rättsodontolog?
  5. Vad görs under en obduktion?
  6. Vilka jobbar på bårhus?

Hur blir man rättsmedicinare?

För att bli rättspsykiater måste du som läkare först ha specialistexamen i basspecialiteten psykiatri. Därefter krävs minst 2,5 års tjänstgöring under handledning och att du uppfyller målen för specialistexamen för att kunna ansöka om att bli rättspsykiater.

Vad gör en obducent?

En obduktionstekniker gör det praktiska arbetet vid en obduktion, det vill säga öppnar kroppen och tar ut organen. I slutet av processen kommer läkaren (patologen) in och dissikerar organen för att fastställa dödsorsaken. När arbetet är klart återställs kroppen och snitten sys igen.

Vad krävs för att bli obducent?

Vilken utbildning krävs för att bli Obduktionstekniker Det finns en 1-årig utbildning till Obduktionstekniker vid Yrkeshögskolan exempelvis Åsö Gymnasium i Stockholm. För att ska till den krävs att man gått omvårdnadsprogrammet och/eller har yrkeserfarenhet på några år från omsorg och/eller sjukvård.

Hur blir man Rättsodontolog?

Hur blir man rättsodontolog? – Det finns ingen specialistutbildning för att bli rättsodontolog, som det gör för rättsläkare. Det beror på att det enbart finns en heltidstjänst och en halvtidstjänst i Sverige som rättsodontolog. Istället blir man anställd som rättsodontolog av Rättsmedicinalverket och utbildas på plats.

Vad görs under en obduktion?

Den innefattar bland annat undersökning av kroppens yttre och inre samt en kemisk analys av kroppsvätskor. DNA-analyser kan förekomma. Rättsmedicinska obduktioner utförs vid någon av landets sex rättsmedicinska avdelningar. vid misstanke om fel och försummelse inom hälso- och sjukvården.

Vilka jobbar på bårhus?

Obduktionstekniker arbetar på bårhus, sjukhus och andra institutioner och ansvarar för avlidnas kroppar. De utför också det praktiska arbetet vid obduktionen. Cirka 20 procent av alla som avlider obduceras. Obduktionstekniker förbereder obduktionen genom att öppna kroppen samt ta ut och dissekera organen.