:

Är det nyttigt med aubergine?

Innehållsförteckning:

  1. Är det nyttigt med aubergine?
  2. Kan man plantera aubergine?
  3. Måste man skala aubergine?
  4. Hur ska en aubergine kännas?
  5. Hur vet man om en aubergine är dålig?
  6. Hur odla aubergine?

Är det nyttigt med aubergine?

Den höga fiberhalten i aubergine har visat sig vara effektiv mot tjocktarmscancer. När äggplantan rör sig från matsmältningssystemet i magen suger den nämligen upp skadliga gifter och kemiska substanser. Enligt flera studier är skalet på grönsaken särskilt nyttigt, så ät det också.

Kan man plantera aubergine?

aubergine Det är lättast att så i ganska stora krukor ca 10x10 cm, med blomjord i botten och såjord högst upp, plantorna blir stora ganska snabbt. Plantera om i större krukor och klipp plantan när den är 20-25 cm hög så blir den buskigare. Plantera ut i stora krukor, växthus eller pallkrage när frostrisken är över.

Måste man skala aubergine?

Det är oftast onödigt. Hyfsat mjukt skal stör inte utan är en del av smakupplevelsen. Så skala inte fikon, sharon, zucchini och aubergine. Det finns även de som äter kiwi med skalet på.

Hur ska en aubergine kännas?

En mogen aubergin ger efter något om man trycker lätt på dem. Känns den hård, låt den ligga och mogna i rumstemperatur innan användning. Auberginer kan förvaras både i kylen (men inte för kallt) och vid rumstemperatur – hållbarheten är dock längst vid ca 8-10 grader och med hög fuktighet.

Hur vet man om en aubergine är dålig?

Aubergine kallas även äggplanta. Skalet är mörklila men fruktköttet är ljust, nästan vitt. Om fruktköttet är mjukt och brunt så är auberginen dålig och bör slängas.

Hur odla aubergine?

Aubergin är lättast att odla i kruka under hela kulturtiden. Toppa plantan vid ca 25 cm höjd så att två-fyra huvudskott tillåts växa vidare varifrån blombärande skott utvecklas. Ställ ut plantan när nattemperaturen är minst 12 grader, eller odla i uterum eller växthus.