:

Vad gör en guldsmed och silversmed?

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör en guldsmed och silversmed?
 2. Vad krävs för att bli guldsmed?
 3. Kan silversmed?
 4. Hur är det att jobba som guldsmed?
 5. Vad är en guldsmedsbutik?
 6. Hur mycket tjänar en guldsmed?
 7. Hur blir man Smyckessmed?
 8. Hur blir man smyckesdesigner?
 9. Vad krävs för att bli silversmed?
 10. Vad kallas Silverarbete?

Vad gör en guldsmed och silversmed?

Många smeder är egna företagare och bygger upp sin kundkrets med hjälp av hantverksmässigt utfört arbete och servicekänsla. Guldsmeder och silversmeder är hantverkare som gör smycken och föremål av ädla metaller och är en av de äldsta hantverksformerna för metall.

Vad krävs för att bli guldsmed?

Utbildningen till Guldsmed är två år lång och består till 80 procent av praktiskt utövande av yrket på en lärlingsplats. Resterade tid genomförs teoretiska studier relaterade till ditt framtida yrke. Teorin genomförs i skolans fina lokaler på Vasagatan 46 i Stockholm, men går att följa helt på distans.

Kan silversmed?

Silversmeden arbetar huvudsakligen med större bruksföremål i olika metaller. Med större bruksföremål menas till exempel: kärl, skålar, vaser, ljusstakar och askar, men även smycken. Det kan förekomma mindre accessoarer i olika metaller som: silver, mässing, koppar och till viss del guld.

Hur är det att jobba som guldsmed?

En stor del av jobbet som guldsmed är att laga eller göra om gamla smycken. Ibland ritar och tillverkar du egna modeller eller samarbetar med kunden om hur smycket ska se ut. Detta arbete kräver konstnärlig förmåga och bra idéer. Du arbetar både för hand med olika verktyg och med maskiner.

Vad är en guldsmedsbutik?

Den vanligaste arbetsuppgiften för dagens guldsmed inom detaljhandel med guldsmedsverkstad är reparation av smycken och kedjor i guld och silver, storleksändring av ringar, förstärkning eller utbyte av ädelstensfattningar, ditsättning av tappade ädelstenar eller pärlor, polering och rengöring.

Hur mycket tjänar en guldsmed?

Dela

MedellönMedianlönMedelålder
24.042 kr22.533 kr41,2 år

Hur blir man Smyckessmed?

Smed är ett begrepp som täcker flera yrken. En smed kan arbeta med rent konsthantverk....Yrket kräver utbildning på gymnasienivå eller motsvarande.

 1. Gymnasieutbildning. För arbete med smide inom industrin finns utbildning inom det industritekniska programmet på gymnasiet. ...
 2. Företagsförlagd utbildning. ...
 3. Eftergymnasial utbildning.

Hur blir man smyckesdesigner?

Vill du arbeta med smycken och corpusobjekt i metall? På utbildningen Silversmide och Smyckesdesign får du utbildning i konst- och designprocess samt lär dig hantverkstekniker. Här får du en bra grund för fortsatta studier på högskola, eller lärlingsutbildning gå vidare inom yrket.

Vad krävs för att bli silversmed?

Som guld- och silversmed kan man avlägga gesällprov och mästarprov hos Guldsmedsmästarnas Riksförbund. Då måste du arbetat som lärling i fyra år eller ha ett praktikår sedan du avslutat gymnasieutbildningen. Efter sex år i yrket och med kraven uppfyllda för mästarbrev kan du avlägga mästarprov och bli guldsmedsmästare.

Vad kallas Silverarbete?

Guldsmedskonst[redigera | redigera wikitext] Guldsmedskonst är benämning på den konstnärliga bearbetningen av ädla metaller, främst guld och silver, men även platina.