:

Hur länge har det funnits igelkottar?

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge har det funnits igelkottar?
 2. Har igelkottar morrhår?
 3. Var i världen finns igelkottar?
 4. Vad är igelkott släkt med?
 5. Kan man mata igelkottar?
 6. Är igelkotten blind?
 7. Hur snabbt kan en igelkott springa?
 8. Hur många kullar får igelkotten?
 9. Vilka insekter äter igelkotten?
 10. Vad är igelkottens livslängd?
 11. Vad är naturliga fiender till igelkotten?

Hur länge har det funnits igelkottar?

Igelkotten har troligen funnits i mer än 30 miljoner år och är svår att förväxla med andra arter i Sverige. Det beror främst på att kroppen är täckt av taggar, vilket gör den unik och omisskännlig.

Har igelkottar morrhår?

Huvud och tänder Huvudet sitter på en kort hals och vid den långa rörliga nosen finns morrhår. ... Alla arter har jämförelsevis många tänder, hos några arter finns 44 tänder, som hos de första högre däggdjuren.

Var i världen finns igelkottar?

Igelkott

Igelkott Status i världen: Livskraftig (lc) Status i Sverige: Nära hotad Status i Finland: Livskraftig
Systematik
DomänEukaryoter Eukaryota
RikeDjur Animalia
StamRyggsträngsdjur Chordata

Vad är igelkott släkt med?

Igelkotten släkt med näbbmusen Igelkotten är ett däggdjur som tillhör ordningen ”äkta insektsätare”, tillsammans med bland annat näbbmusen och mullvaden.

Kan man mata igelkottar?

Ge igelkotten mat: hund- eller kattmat, matrester, vatten – inte mjölk. Var försiktig när du använder olika skärande redskap under buskar och snår eller i högt gräs där igelkottar ofta söker skydd dagtid.

Är igelkotten blind?

Vid födseln är de blinda och har mjuka vita taggar. Efter tre veckor kan de lämna boet men följer honan i ytterligare några veckor och diar innan de klarar sig helt själva. Vinterhalvåret tillbringar igelkotten i dvala.

Hur snabbt kan en igelkott springa?

Igelkotten är inte tillräckligt snabb och har inte heller tänder som krävs för att jaga vuxna individer av dessa djur.

Hur många kullar får igelkotten?

 • Igelkotten kan få flera kullar under säsongen med samma eller olika parnter. Ungefär en månad efter parningen föds ungarna. Kullarna består normalt av 3-5 ungar. Under den första månaden håller sig ungarna vid mamman men börjar sedan successivt vandra iväg på egna upptåg.

Vilka insekter äter igelkotten?

 • Igelkotten livnär sig huvudsakligen på insekter, däribland jordlöpare och andra skalbaggar, tvestjärtar och fjärilslarver, men även av mångfotingar och daggmaskar. Igelkotten äter nakna snäckor, till exempel sniglar, men dessa utgör bara en till fem procent av igelkottens föda.

Vad är igelkottens livslängd?

 • Igelkottens livsläng är 2-5 år. Ur-igelkotten tror man fanns för ca 65 miljoner år sedan och den har förändrats väldigt lite de senaste 15 miljoner åren.

Vad är naturliga fiender till igelkotten?

 • Berguven utgör en naturlig fiende till igelkotten. Även när igelkotten är helt ihoprullad är den inte fullständigt skyddad mot fiender. Till igelkottens naturliga fiender hör rovdjur som mård och räv. Kungsörn och berguv har tillräckligt långa och kraftiga klor för att döda en igelkott när den är helt ihoprullad.