:

Måste jag få en lönespecifikation?

Innehållsförteckning:

 1. Måste jag få en lönespecifikation?
 2. Varför får jag inte Lönespec?
 3. Vart finns OCR-numret på en faktura?
 4. Är OCR och referensnummer samma sak?
 5. När ska man få sitt lönespecifikation?
 6. Vad brukar ett lönebesked innehålla?
 7. När ska Lönespec komma?
 8. Hur får man sin lönespecifikation till kivra?
 9. Hur får man ett OCR-nummer?
 10. Hur genereras OCR-nummer?

Måste jag få en lönespecifikation?

Inom arbetsrätten finns det ingenting som reglerar rätten till lönespecifikation. Arbetsgivaren är inte enligt lag skyldig att ge arbetstagaren en lönespecifikation. Det kan dock finnas bestämmelser i kollektivavtal som gör att en sådan skyldighet finns.

Varför får jag inte Lönespec?

Arbetsgivaren är inte enligt lag skyldig att ge ut en lönespecifikation. I kollektivavtal kan det dock finnas sådant som gör att en sådan skyldighet finns. Så gå till ditt kollektivavtal och se om det står något där om lönebesked och utgå ifrån hur det avtalet säger hur dessa skall tillhandahållas din personal.

Vart finns OCR-numret på en faktura?

Var hittar jag OCR-numret på fakturan? På ett fysiskt inbetalningskort står OCR-numret längst ner till vänster med ett för många välbekant standardteckensnitt. Dessa tecken är utformade för att underlättar inläsningen på girocentralen.

Är OCR och referensnummer samma sak?

Referensnummer på fakturan är betalningsreferens/OCR-nummer och ska anges vid betalning.

När ska man få sitt lönespecifikation?

Lönespecifikationen brukar skickas ut till de anställda runt tiden för löneutbetalningen men det finns inga regler kring när exakt arbetsgivaren ska ge sin personal deras lönespecifikationer. I kollektivavtal finns det endast föreskrifter om vilket datum själva lönen bör betalas ut.

Vad brukar ett lönebesked innehålla?

En lönespecifikation ska innehålla arbetsgivarens och den anställdes namn, den anställdes personnummer, bruttolön, avdragen skatt och nettolön. Det är också vanligt att uppgifter om arbetad övertid, frånvarotimmar, restid i tjänsten, eventuella förmåner, timlön och antal sparade semesterdagar finns med.

När ska Lönespec komma?

Lönespecifikationen brukar skickas ut till de anställda runt tiden för löneutbetalningen men det finns inga regler kring när exakt arbetsgivaren ska ge sin personal deras lönespecifikationer. I kollektivavtal finns det endast föreskrifter om vilket datum själva lönen bör betalas ut.

Hur får man sin lönespecifikation till kivra?

Så här går det till.

 1. Är din arbetsgivare ansluten? Hör dig för eller sök bland anslutna företag. ...
 2. Tipsa din arbetsgivare. Du kan tipsa din HR-eller lönechef om att du kan lönebeskeden i Kivra. ...
 3. Skapa konto i Kivra. Om du inte redan har Kivra behöver du skapa ett konto hos oss.

Hur får man ett OCR-nummer?

får du fakturor med OCR-nummer För att du ska kunna skicka fakturor med OCR-nummer krävs att du har ett avtal med din bank. De i sin tur, ordnar med avtal med Bankgirot eller Plusgirot (Nordea). Du behöver även ett faktureringsprogram som kan skapa numret åt dig.

Hur genereras OCR-nummer?

OCR-numren bestäms av den som utfärdar räkningen. Dock skall numret avslutas med en eller två kontrollsiffror. Bankgirot kräver en kontrollsiffra och Plusgirot kräver två kontrollsiffror. Numera skapar de flesta utfärdare OCR-nummer enligt Plusgirots system.