:

Hur uppstod Visingsö?

Innehållsförteckning:

  1. Hur uppstod Visingsö?
  2. Varför heter Visingsö?
  3. Vem äger Visingsö?
  4. Hur kom Vänern och Vättern till?
  5. Hur bildades Vänern och Vättern?
  6. Varför heter det Remmalag?
  7. Vad heter borgen på Visingsö?

Hur uppstod Visingsö?

Enligt legenden skapades Visingsö när Jätten Vist slängde ut en grästuva i Vättern för sin gumma att kliva på. Tuvan sjuder än idag av liv, som för tusen år sedan! Visingsö är Vätterns största ö med en längd av 14 km och en största bredd på 3 km. Den ligger 3 mil norr om Jönköping och 6 km väster om Gränna.

Varför heter Visingsö?

För att hjälpa sin fru så tog Jätten Vist upp en stor tuva med mark och kastade ut den i sjön, så att hon kunde kliva på den och ta sig över vattnet. Tuvan ligger kvar i mitten av Vättern än idag, och kallas för Visingsö.

Vem äger Visingsö?

Ekskogen på Visingsö i Vättern hör till det biologiska kulturarv som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar och som vi alla äger tillsammans. Sedan 1830-talet har ekar odlats på Visingsborgs kungsgård.

Hur kom Vänern och Vättern till?

Vättern är Sveriges näst största sjö, både till yta (1 893 km²) och volym (77,6 km³), och den är Europas sjätte största insjö. ... Vättern är sammanbunden med både Vänern och Östersjön via Göta kanal. Geologiskt ligger sjön i en gravsänka bildad för 650 miljoner år sedan.

Hur bildades Vänern och Vättern?

Vänern är en mycket speciell insjö på många sätt. ... Vänern bildades efter den senaste istiden för omkring 10 000 år sedan. När isen smälte var Sverige täckt av en längsgående vattenmassa som skapade en förbindelse mellan Kattegatt och Bottenhavet. Landhöjningen gjorde att sjöar som Vänern och Vättern skars av från havet.

Varför heter det Remmalag?

Remmalagen dök upp i slutet av 1800-talet då ångbåtsrederierna började göra lustresor till Visingsö. Från början användes flakvagnar. Rem=ribbor, la=flak. Därav namnet remmala(g).

Vad heter borgen på Visingsö?

Näs borgruin förstördes antagligen år 1318 då den intogs av smålänningar i ett uppror mot kung Birger. Arkeologiska fynd visar att borgen har brunnit. Platsen tar oss tillbaka till en tid som ligger oerhört långt borta.