:

Hur sår man Luktärter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur sår man Luktärter?
  2. Hur plocka luktärt?
  3. När ska man så Luktärter?
  4. Hur ofta gödsla Luktärter?
  5. Kan man äta luktärt?
  6. Hur många luktärter i en kruka?

Hur sår man Luktärter?

Fröerna ska läggas ungefär 1 cm under jord. Vattna gärna krukorna så jorden blir fuktig före sådd för att undvika att fröer sköljs ner för djupt eller spolas in i ett hörn. Man kan också strunta i sista centimetern jord, vattna, lägga dit fröet och sedan sprinkla över 1 cm såjord i varje kruka.

Hur plocka luktärt?

Luktärter blommar mer ju mer man plockar dem. Bäst är att plocka under tidig morgon eller när det blivit lite svalare framåt kvällen. Då håller blommorna bättre i vas. Man kan antingen klippa av stjälken vid ”botten” eller, när luktärterna vuxit till sig ordentligt, ta med en längre stjälk med blad.

När ska man så Luktärter?

När plantorna börjar komma upp kan du gallra så att det är 20-30 cm mellan dem. Toppa småplantorna precis som du skulle göra om du förodlat, så blir plantorna tätare och ger fler blommor. Ca 10 veckor efter sådd börjar luktärterna blomma.

Hur ofta gödsla Luktärter?

Det är också bra om man ger luktärten gödning i samband med vattningen, och det ska gärna spridas ut i mindre doser omkring varannan vecka.

Kan man äta luktärt?

Arten har lång blomningstid. Frukten är en balja, 5–7 cm lång, 10–12 mm bred, luden, med 8 frön. Till skillnad från många andra ärter, är luktärtens frön inte ätbara. Enligt Giftinformationscentralen är luktärten dock inte giftig.

Hur många luktärter i en kruka?

Det går bra att så flera luktärter i samma kruka. Om alla gror och det är för tätt, kan du gallra genom att knipsa de ovanjordiska delarna på de du inte vill ha (undvik dra upp plantorna då rötterna är känsliga). När luktärterna kommit upp en bit är det dags att nypa av vid tredje bladparet.