:

Hur kom Västerbottensost till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom Västerbottensost till?
  2. Var kommer Västerbottensost ifrån?
  3. Var görs Västerbottenost?
  4. Hur tillverkas Västerbottenost?
  5. Hur länge lagras Västerbottensost?
  6. Har görs Västerbotten?
  7. Var i Västerbotten tillverkas västerbottenosten?
  8. När skapades västerbottensosten?
  9. Var lagras Västerbottenost?

Hur kom Västerbottensost till?

Historien om Västerbottensost börjar 1869 när Gammelbyns mejeri i Burträsk grundades, här började Eleonora arbeta som piga men tog sedan över som mejerska 1872. Strax efter detta antas Västerbottensost ha skapats.

Var kommer Västerbottensost ifrån?

Västerbottensost är en vällagrad grynpipig hårdost. Den skapades 1872 av mejerskan Ulrika Eleonora Lindström () på Gammelbyns mejeri i Burträsk.

Var görs Västerbottenost?

Västerbottensost är en unik ost som med kärlek och omsorg tillverkas i det lilla mejeriet i Burträsk. Den uppskattas både som pålägg och dessertost, dessutom används den ofta som en karaktärsstark smaksättare i både klassisk och modern matlagning.

Hur tillverkas Västerbottenost?

Tillverkningen steg för steg Varje dag kommer mjölk från lokala mjölkgårdar runtom Burträsk in i mejeriets stora ystkar. Det går åt drygt tio liter till varje kilo färdig Västerbottensost. Det första som händer med mjölken är att den pastöriseras, genom att värmas upp och sedan snabbt kylas ner igen.

Hur länge lagras Västerbottensost?

Det här är en grynpipig ost med mycket smak och den är lagrad minst 12 månader. Enligt sägnen ska Västerbottensost ha kommit till av en slump 1872 när mejerskan Ulrika Eleonora Lindström jobbade ensam i Gammelbyns mejeri i Burträsk.

Har görs Västerbotten?

Västerbottensost eller Burträskost, som den kallades förr, är en grynpipig hårdost med stark aromatisk smak, som lagrats i minst 14 månader. Osten kan och får bara tillverkas av norrländsk komjölk, vid mejeriet (Norrmejerier) i Burträsk, enligt originalreceptet från 1872.

Var i Västerbotten tillverkas västerbottenosten?

Västerbottensosten föddes 18 grundades Gammelbyns mejeri i Burträsk. Pigan Eleonora Lindström tog över som mejerska 1872 och någon gång strax därefter var Västerbottensosten född.

När skapades västerbottensosten?

Västerbottensost har tillverkats sedan 1870-talet och idag är det enbart Norrmejerier i Burträsk som producerar den.

Var lagras Västerbottenost?

För att mogna och utveckla sin unika smak lagras all Västerbottensost under minst 14 månader. Mognadslagret ligger i Ånäset, Västerbotten, och har en katedralliknande känsla. Där vilar sig de 18 kilo tunga ostarna i form, och vänds varje dag under 22 dagar innan de doppas i varmt paraffin för att skyddas.