:

Hur kom Siljan till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom Siljan till?
  2. Hur djup är Siljan sjön?
  3. Var ligger Siljansringen?
  4. När slog meteoriten ner i Siljan?
  5. Hur långt är det runt Siljan med bil?
  6. Vad göra runt Siljan?
  7. Hur djup är Kallsjön?
  8. Hur djup är den djupaste sjön?
  9. Vilken typ av sjö är Siljan?
  10. Vilken typ av metamorfos skulle du förvänta dig skedde vid Siljan Sverige för 377 miljoner år sedan?

Hur kom Siljan till?

Siljan är den största sjön i Siljansringen som är en kraterring som bildades vid ett meteoritnedslag för cirka 360 miljoner år sedan. Andra stora sjöar i Siljanringen är Orsasjön, Skattungen och Oresjön.

Hur djup är Siljan sjön?

120 m Siljan/Max depth

Var ligger Siljansringen?

Siljansringen i Dalarna är Europas största nedslagskrater (astroblem), med en diameter på cirka 52 km. Kratern skapades då en meteorit med en diameter av ca 5 km slog ned och träffade jordens yta under devon för cirka 3 miljoner år sedan.

När slog meteoriten ner i Siljan?

3.1 Meteoriten slår ner Storleken på meteoriterna kan variera från några få meter upp till flera kilometer i diameter (French, 1998). Den meteorit som slog ner i Siljansområdet för 377 miljoner år sedan (Reimold m.

Hur långt är det runt Siljan med bil?

Siljan Runt 12 mil.

Vad göra runt Siljan?

Orterna Leksand, Rättvik, Mora och Orsa i sig är alla värda sina besök. Några av de andra besöksmålen som står till ditt förfogande är Tällberg, Dalhalla, Tomteland, Sommarland, Orsa Björnpark och Classic Car Week.

Hur djup är Kallsjön?

Kallsjön är en sjö i Åre kommun i Jämtland och ingår i Indalsälvens huvudavrinningsområde. Sjön är 134 meter djup, har en yta på 158 kvadratkilometer och befinner sig 382 meter över havet.

Hur djup är den djupaste sjön?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.

Vilken typ av sjö är Siljan?

Siljan i Dalarna är Sveriges till storleken sjunde största sjö. Sjön ligger 161 meter över havet och ytan är 292 kvadratkilometer. Tillsammans med angränsande Orsasjön och Insjön är ytan 354 kvadratkilometer....Siljan[redigera | redigera wikitext]

Geografiskt läge
VattendistriktVattenmyndigheten Bottenhavet (SE2)

Vilken typ av metamorfos skulle du förvänta dig skedde vid Siljan Sverige för 377 miljoner år sedan?

METEORITNEDSLAGET som formade Siljansringen för ca 377 miljoner år sedan gav upphov till unika geologiska avlagringar som fascinerar geologer över hela världen.