:

Hur kom Nils Holgersson till?

Innehållsförteckning:

  1. Hur kom Nils Holgersson till?
  2. Vilket landskap saknas i Nils Holgersson?
  3. Vem flög Nils Holgersson på?
  4. Var kom Akka ifrån?
  5. Är Nils Holgersson?
  6. Var utspelar sig Nils Holgersson?
  7. Var rastade Nils Gåsflocken?
  8. Vilken författare berättar om vildgässen som flyger iväg?
  9. När skrevs Nils Holgersson?
  10. Varför skrevs Nils Holgersson?

Hur kom Nils Holgersson till?

Resan började enligt historien 20 mars år 1898 och Nils kom hem till Västra Vemmenhög den 8 november samma år. Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de grå vildgässen, en biologisk märklighet som noterats vid olika tillfällen.

Vilket landskap saknas i Nils Holgersson?

När Selma Lagerlöf fick frågan varför hon inte tagit med Halland i 'Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige' så lär hon ha svarat: 'Halland?! Där finns ju bara sand och tattare!

Vem flög Nils Holgersson på?

Nils Holgersson bor på en bondgård i Skåne. Han blir förvandlad till pyssling för att han är lat och elak mot djuren. Plötsligt sitter han på ryggen på tamgåsen Mårten och får resa genom hela Sverige.

Var kom Akka ifrån?

Ledargåsen heter Akka, med namn efter det lappländska bergsmassivet med samma namn men också med betydelsen mormor eller farmor på samiska.

Är Nils Holgersson?

Nils Holgersson – fiktiv pojke som förvandlad till pyssling flyger på en gåsrygg genom Sverige, skapad 1906 av Selma Lagerlöf i geografiläseboksromanen Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som översatts till flera språk.

Var utspelar sig Nils Holgersson?

Boken handlar om en 14-årig buspojke som heter Nils och som bor på en liten bondgård i Skåne. Visst får man lära sig mycket om Sverige för 100 år sedan i boken, men också mycket om hur man växer och förändras som människa.

Var rastade Nils Gåsflocken?

stubbåker i Västra Vemmenhög och vaktade en gåsflock, och på fältet bredvid gingo de där Smålandsbarnen med sina gäss. Och så snart han fick se dem, sprang han upp på stengärdsgården och ropade: »Se goddag, Åsa gåsapiga!

Vilken författare berättar om vildgässen som flyger iväg?

Vad Nils Holgersson beträffar, så hade han haft bra nog väder, så länge som han var kvar i Lappland, men vildgässen hunno knappt ropa ut, att nu foro de in i Jämtland, förrän dimmorna tätnade omkring honom, så att han inte kunde se något av landet.

När skrevs Nils Holgersson?

Selma Lagerlöf The Wonderful Adventures of Nils/Authors

Varför skrevs Nils Holgersson?

Boken om Nils Holgersson skrevs för att tjäna som läsebok för folkskolorna. Boken kom ut 1906 och nästa år är det alltså 100 år sedan svensk skola fick sin mest uppmärksammade lärobok. De tekniska landvinningarna till trots är behovet av en bra lärobok förmodligen minst lika stort nu som för 100 år sedan.