:

Vad innehåller en nebulosa?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innehåller en nebulosa?
  2. Vad kallas stoftmoln som stjärnor bildas i?
  3. Hur blir en röd jätte en planetarisk nebulosa?
  4. Hur blir en nebulosa till?
  5. Vad består en supernova av?
  6. Finns nebulosor i galaxer?
  7. Hur blir en röd jätte till?
  8. Hur blir det en röd jätte?
  9. Hur blir en stjärna en supernova?

Vad innehåller en nebulosa?

Stjärnor bildas i gigantiska moln av gas och rymdstoft som kallas nebulosor. Den mest kända av dessa är Orion-nebulosan, som kan ses med ögat på vintern.

Vad kallas stoftmoln som stjärnor bildas i?

En mörk nebulosa är likt alla andra nebulosor ett stort gas- och stoftmoln. Men till skillnad från till exempel emissions- och reflektionsnebulosor så varken avger eller reflekterar de ljus. Trots att de inte avger ljus så syns de eftersom de täcker bakomliggande stjärnor.

Hur blir en röd jätte en planetarisk nebulosa?

När jätten bränt slut sitt heliumförråd så blåser den bort det sista av sin väteatmosfär och slocknar. Kvar av den röda jätten blir ett expanderande gasmoln, en planetarisk nebulosa, med en vit dvärg stor som en planet i sitt centrum.

Hur blir en nebulosa till?

Efter hand drog atomerna ihop sig till följd av den inbördes tyngdkraften och bildade nebulosor. Nebulosor fungerar i dag som både vagga och kista för stjärnor. När gas och stoft i nebulosorna dras ihop, kan det bildas nya stjärnor, och i de flesta nebulosor man känner till pågår en massiv stjärnbildning.

Vad består en supernova av?

En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen. Solen är en stjärna men den är för liten för att kunna bli en supernova.

Finns nebulosor i galaxer?

Byggmaterialet som ska komma att bilda stjärnor finns samlat i nebulosor huvudsakligen i galaxerna. Dessa nebulosor är oftast stora, flera ljusår i diameter, men otroligt utspridda ansamlingar av materia där densiteten inte är högre än vad som kan åstadkommas i de bästa vakuumkamrarna på Jorden.

Hur blir en röd jätte till?

När vätet är slut inne i centrum finns där nästan bara helium, och väte förbränns i ett skal runt centrum. Då kommer solens ytlager att svälla upp och bli svalare och solen blir en röd jättestjärna medan det blir allt hetare i centrum.

Hur blir det en röd jätte?

röd jättestjärna, röd jätte, stjärna med ansenliga dimensioner och brandgul till djupröd färg. Benämningen kommer av en storleksjämförelse med solen, som är en gul dvärgstjärna. Solen kommer dock så småningom att utvecklas till en röd jättestjärna.

Hur blir en stjärna en supernova?

En stjärna skapas ur gas och när en stjärna dör så återgår den till att bli gas. Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. ... Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen.