:

Vilken jord ska man välja?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken jord ska man välja?
  2. Hur få mullrik jord?
  3. Hur göra jord?
  4. Vad ska jag fylla Pallkragen med?
  5. Vilken jord till Utekrukor?
  6. Vilken jord till grönsaker?
  7. Hur luckra upp jord?
  8. Hur får man en väldränerad jord?

Vilken jord ska man välja?

Planteringsjord är den bästa och vanligaste odlingsjorden för växter i kruka och rabatt. Plantjorden passar för både inom- och utomhusbruk. Jorden är luftig och näringsrik med bra vattenkapacitet. Den höjer näringsvärdet och tillför mull vid plantering.

Hur få mullrik jord?

Marktäckning är det bästa tricket för att skapa en mullrik jord med lättskötta land. Genom att kontinuerligt täcka jordytan med växtrens, gräsklipp, löv och kompost blir den magra sandjorden vattenhållande och mullrik medan den styva leran blir genomsläpplig, lucker och brukbar.

Hur göra jord?

Genom att kombinera olika slags torv med andra råvaror, gödsel och kalk går det att tillverka en jord som är anpassad till den växt som skall odlas i den. Ljus torv (vittorv eller låghumifierad torv) är svagt nedbruten torv vilket innebär att den har kvar mycket av vitmossans struktur med stora, luftfyllda celler.

Vad ska jag fylla Pallkragen med?

Fyll pallkragen med jord. I botten kan du lägga halvförmultnad kompost, gammal trädgårdsjord eller töm jordsäckarna från i fjol. Övre skiktet består med fördel av en kombination av välförmultnad kompostjord, kogödsel på säck (även kallad naturgödsel) och jord på säck.

Vilken jord till Utekrukor?

BRA JORD GER PRUNKANDE BLOMSTERKRUKOR Jag väljer Hasselfors Gardens U-jord till mina krukor. U-jorden, vilket är en förkortning för urnjord, är extra strukturstabil, vattenhållande och har god dränering tack vare tillsatsen av peatnuggets som är strukturfasta bitar av svarttorv.

Vilken jord till grönsaker?

Att välja jord att odla grönsaker i är enkelt:

  • Satsa på KRAV-märkta jordar när du odlar ätbart.
  • Så i såjord.
  • Använd därefter planteringsjord, som innehåller mer näring.
BE

Hur luckra upp jord?

Rätt omhändertagen är lerjorden en utmärkt trädgårdsjord. Du förbättrar den bäst genom att på hösten tillföra barkmull och sand. Även torv och gröngödsel kan göra nytta för att få till en mer lättarbetad struktur. Det kan vara lämpligt att på hösten gräva ner jordförbättring med en bredbladig grep.

Hur får man en väldränerad jord?

Skapa väldränerat läge

  1. täckdikning, det vill säga att man ordnar ett täckt dike från botten av rabatten så att vattnet kan rinna ut.
  2. blanda grov material i jorden, som halvfärdig kompost, bark, smågrus, kottar mm.