:

Varför binda oxfile?

Innehållsförteckning:

  1. Varför binda oxfile?
  2. Vad kan man använda istället för Steksnöre?
  3. Hur man knyter en oxfile?
  4. Kan man dela oxfile?
  5. Hur ska man skära oxfile?
  6. Vilken bit på Oxfilen är bäst?

Varför binda oxfile?

En stor bit kött blir jämnare till formen om det binds upp med ett så kallat steksnöre av krympt bomull före tillagning. En jämn form gör att köttet blir jämnare stekt eller kokt. Dessutom blir skivorna snyggare när man skär upp det.

Vad kan man använda istället för Steksnöre?

Påsar, papper, snöre ¤: Hushållssnöre (steksnöre, bindgarn, bomullsgarn) är tunna snören med många användningsområden. Det kan gälla en ojämn köttstek, en hel fågel, större eller mindre bitar som man önskar foga samman, liksom en urbenad bringa som färseras och rullas ihop.

Hur man knyter en oxfile?

För en garanterat snygg filé kan du binda ihop med kökssnöre som finns att köpa i vanliga mataffärer. Du gör en ögla och knyter ihop i ena änden och fortsätter sedan att göra enkla öglor över hela filén.

Kan man dela oxfile?

Oxfilén kan delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Huvudet och mittbiten är båda mycket möra. Mittbiten, även kallad filéns hjärta, coeur de filet, är perfekt om du vill ha en bildligt skön köttbit. Den tillagas ofta som tournedos eller som hel stek.

Hur ska man skära oxfile?

Så styckar du oxfilén

  1. Torka av och putsa filén ren från senor och hinnor (parera köttet på kockspråk). ...
  2. Skär loss den tjocka änden – huvudet på oxfilén. ...
  3. Skär bort ett par centimeter i ändarna både på huvudet och på filéraden. ...
  4. Skär skivor, ca 1,5 – 2 centimeter tjocka av de smalare delarna i båda ändarna av filéraden.

Vilken bit på Oxfilen är bäst?

Mittbiten är den finaste delen på oxfilén eftersom dem är jämntjock och tillagas ofta som tournedos (skivad) eller helgrillad. Med oxfilé behöver man verkligen inte krångla till det. Köttet är mört och blir bäst smaksatt med bara salt och peppar.