:

Vad gör bin med honung?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör bin med honung?
  2. Hur kommer honung till?
  3. Hur mycket honung i en kupa?
  4. Hur gör bin vaxkakor?
  5. Är honung bra för miljön?
  6. Vad gör bina med nektar?
  7. Hur blir pollen honung?
  8. Hur mycket honung ger ett bisamhälle?
  9. Hur ofta kan man skörda honung?

Vad gör bin med honung?

Honung består av nektar som bina samlar ihop under sommarhalvåret, som omvandlas genom bearbetning i magen. Honungen är binas foderförråd, som gör att de klarar vintern och perioder med mindre mat.

Hur kommer honung till?

Honung tillverkas av nektar inhämtade från naturen. Genom fodersaftkörtlar som producerar enzymer omvandlar bina nektar till honung (rörsocker till frukt- och druvsocker) - Av 3 kg inhämtad nektar producerar bina 1 kg honung.

Hur mycket honung i en kupa?

Medelskörden av honung för biodlare i Sverige är cirka 30 kg per bisamhälle (enligt SBR's medlemsstatistik). Skördarna kan variera från 0-150 kg honung beroende på år och område.

Hur gör bin vaxkakor?

Honungsbin producerar bivaxet i vaxkörtlar på undersidan bakkroppen där vaxfjäll utsöndras. Av vaxfjällen bygger bina vaxkakor med celler för att lagra honung och pollen/bibröd i. Cellerna används även som barnkammare för nya bin. ... Det går åt flera kilo honung som energi för bina att producera ett kilo bivax.

Är honung bra för miljön?

Många säger att biodling är bra för miljön eftersom bina pollinerar den mat vi producerar till livsmedel, men i själva verket konkurrerar tama honungsbin ut vilda pollinerare såsom humlor och förstör därmed den naturliga balansen i naturen .

Vad gör bina med nektar?

Under den varmare delen av året flyger bina runt till blommor för att samla nektar som sedan bearbetas i magen och skapar honung. Under vinterhalvåret fungerar honungen som binas foder, vilket gör att de överlever de kalla månaderna.

Hur blir pollen honung?

Bina samlar in nektar och andra söta vätskor från växter, framför allt växternas blommor. Dessutom kan bina under vissa omständigheter samla in den söta vätska som växtlöss producerar. Nektarn omvandlas inne i biets kropp till honung. Biet kräks upp honungen när det är tillbaks i kupan.

Hur mycket honung ger ett bisamhälle?

Ett bisamhälle i Sverige ger i genomsnitt 30 kilo honung per år. Bin kan inte göra honung från början. De måste lära sig det av äldre bin.

Hur ofta kan man skörda honung?

Honungen skördar hon tre till fyra gånger per år, och både smak, färg och konsistens skiljer sig åt mellan skördarna. “Honungen påverkas så mycket av vad som blommar just då.