:

Hur bildades de första stjärnorna och galaxerna?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildades de första stjärnorna och galaxerna?
  2. Vad måste finnas för att en stjärna ska bildas?
  3. Hur skiljde sig de första stjärnorna från de vi ser idag?
  4. När kom de första galaxerna?
  5. Hur blir det stjärnor?
  6. Vad kallas en stjärna som egentligen är två stjärnor?

Hur bildades de första stjärnorna och galaxerna?

De första stjärnorna bildades i ett sfäriskt system som sedan snabbt bildade en roterande skiva av gas. De här galaxerna får en tunn fördelning av gamla stjärnor i närheten av centrumet och en starkare koncentration lite yngre stjärnor i kärnpartiet. Stjärnbildningen i skivan fortsätter ännu.

Vad måste finnas för att en stjärna ska bildas?

Teorin om hur stjärnor med låg massa bildas, vilken är väl understödd av observationer, säger att dessa stjärnor bildas genom gravitationell kollaps av roterande områden med hög densitet inom de molekylära molnen.

Hur skiljde sig de första stjärnorna från de vi ser idag?

Ett typiskt avstånd mellan två av dessa stjärnor var hela 10 000 ljusår. Dessa första stjärnor, eller något annat från denna tid, har ej observerats än eftersom ljuset från dem är för svagt för dagens teknik. Vad man tror sig veta från denna tid är baserat på observationer från fysikaliska experiment och datormodeller.

När kom de första galaxerna?

Stjärnorna i galaxen är redan mogna, vilket visar att de började bildas vid ett tidigare stadium. Med hjälp av tidigare data kunde man räkna ut att de började bildas 250 miljoner år efter Big Bang.

Hur blir det stjärnor?

En stjärna som vår sol bildas på ungefär 50 miljoner år från det att nebulosan uppstår och börjar kollapsa till att den börjar skina på grund av kärnfusionen i stjärnans inre. Det är 67 miljoner gånger längre tid än det tar för en människa att formas (9 månader).

Vad kallas en stjärna som egentligen är två stjärnor?

Ljuset från en stjärna som ligger 10 biljoner från Jorden är alltså ett år äldre än vad den egentligen är när vi ser det tindra på himlen. Dubbelstjärnor är två stjärnor som fångats i varandras dragningskraft och börjat cirkulera kring varandra. Vi känner till tusentals dubbelstjärnor, men det finns mer än så.