:

Varifrån kommer pengarna till offentlig sektor?

Innehållsförteckning:

  1. Varifrån kommer pengarna till offentlig sektor?
  2. Vad exporterar den offentliga sektorn?
  3. Vad får familjerna från den offentliga sektorn?
  4. Hur många arbetar inom den offentliga sektorn?
  5. Vad innebär offentlig konsumtion?

Varifrån kommer pengarna till offentlig sektor?

Offentliga sektorns inkomster utgörs av skatter och övriga inkomster. Skatterna består till ca 66 procent av löneskatter, dvs. statlig och kommu- nal inkomstskatt, arbetsgivaravgifter och allmän pensionsavgift, 23 procent av skatt på varor och tjänster och 11 procent av kapitalskatter.

Vad exporterar den offentliga sektorn?

Medan industrin är den mest exportinriktade sektorn har tjänstesektorn och särskilt olika typer av företagstjänster, också blivit mer exportinriktade. Under de senaste åren, från finanskrisen 2008 och framåt har denna strukturomvandling fortsatt och i snabb takt.

Vad får familjerna från den offentliga sektorn?

De offentliga utgifterna motsvarar cirka 49 procent av BNP. Socialt skydd, där bland annat utbetalningarna av ålderspension ingår, är den enskilt största posten. Vård, skola och omsorg ugör ungefär en tredjedel av de offentliga utgifterna.

Hur många arbetar inom den offentliga sektorn?

Antalet anställda i privat sektor fortsatte att öka under första kvartalet 2018 och uppgick till personer, en ökning med 89 000 jämfört med samma kvartal föregående år. Antalet privat anställda män ökade med 60 000 till och antalet privat anställda kvinnor ökade med 30 000 till .

Vad innebär offentlig konsumtion?

Den offentliga sektorns inköp av varor och tjänster för att driva den egna verksamheten.