:

Hur får man ner blodfetter?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man ner blodfetter?
  2. Hur testar man blodfetter?
  3. Vilka prover ingår i blodfetter?
  4. Vad ska man äta för att få ner blodfetterna?
  5. Varför får man höga blodfetter?
  6. Kan man mäta blodfetter själv?
  7. Kan man mäta sitt kolesterol själv?
  8. Vilka är orsakerna till höga blodfetter?
  9. Varför får höga blodfetter symtom?
  10. Vad är orsaken till att blodfetthalten blir för hög?
  11. Vad är basen för behandling av höga blodfetter?

Hur får man ner blodfetter?

Du kan oftast sänka blodfetterna genom att ändra dina levnadsvanor, men ibland behövs även behandling med läkemedel....Du kan ändra dina levnadsvanor på följande sätt:

  1. Det är viktigt att sluta röka för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. ...
  2. Ät hälsosammare mat. ...
  3. Rör på dig mer. ...
  4. Drick mindre alkohol.

Hur testar man blodfetter?

Höga halter av blodfetter kontrolleras genom blodprov. Värdena kan variera mellan olika tillfällen och därför kan det vara bra att göra flera tester. Provet bör tas på fastande mage, det vill säga innan du ätit frukost på morgonen.

Vilka prover ingår i blodfetter?

Blodprov och kolesterol Höga halter av blodfetter kan endast upptäckas genom blodprov. Värdet kan variera vid olika tillfällen. Provet bör vanligtvis tas på fastande mage, detta är nödvändigt för att samtidigt kunna mäta blodsockret.

Vad ska man äta för att få ner blodfetterna?

Öka intaget av rätt fetter Det finns idag starkt vetenskapligt stöd för att det är positivt för blodfetterna och därmed hjärt-kärlhälsan om en stor andel av det fett du äter är fett från källor som nötter, oliver, avokado och fet fisk. Använd därför gärna någon sådan fettkälla i varje måltid.

Varför får man höga blodfetter?

Höga blodfetter kan bero på många orsaker. Livsstil så som vad du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol, hur ofta du tränar och rör på dig spelar in. Men du kan också ha höga blodfetter på grund av ärftliga orsaker, till exempel det tillstånd som kallas för familjär hyperkolesterolemi.

Kan man mäta blodfetter själv?

Många patienter slarvar med att ta sin medicin när det gäller förhöjda blodfetter, så kallad statin för att sänka sitt kolesterolvärde. En ny studie som genomförts på flera centra i Sverige har nu utvärderats, att självtestning av kolesterolvärdet hemma har ökat följdsamheten.

Kan man mäta sitt kolesterol själv?

Totalkolesterol är en sammanräkning av flera olika värden, men är inget eget kolesterol i sig själv. Genom att titta på vilket totalkolesterol man har kan man bilda sig en ungefärlig uppfattning om man har bra eller dåliga kolesterolvärden.

Vilka är orsakerna till höga blodfetter?

  • Det kan finnas många orsaker till höga blodfetter. En del är ärftliga, och beskrivs här nedan. Ohälsosamma levnadsvanor som onyttig kost, rökning och otillräcklig fysisk aktivitet kan ha stor betydelse. Annons. Annons. Ärftlig dyslipidemi beror på att man bär på gener som ökar risken för höga kolesterolvärden.

Varför får höga blodfetter symtom?

  • Normalt ger höga blodfetter inga symtom. Men trots det kan förhöjda värden få allvarliga följder som kärlkramp eller hjärtinfarkt och även stroke/slaganfall. Överskottet av fett i blodet kan lagras in i kärlväggarna. Så småningom blir kärlen trånga och stela.

Vad är orsaken till att blodfetthalten blir för hög?

  • Den vanligaste orsaken till att blodfetthalten blir för hög är våra levnadsvanor. Fet mat är den största bidragande faktorn. Men även mycket alkohol och socker kan höja blodfetterna, framför allt triglyceriderna. Ärftligt hos vissa. I vissa familjer går blodfettsrubbningar i arv. Det kallas familjär hyperlipidemi.

Vad är basen för behandling av höga blodfetter?

  • Basen för all behandling av höga blodfetter är rätt kost och motion. För dem som har låga förhöjda värden av kolesterol och som inte behöver läkemedelbehandlas finns kosttillskottet Betavivo. Det innehåller betaglukaner som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet.