:

Hur beter sig en honkatt som löper?

Innehållsförteckning:

  1. Hur beter sig en honkatt som löper?
  2. Hur beter sig en kastrerad honkatt?
  3. Kan en steriliserad katt bli Skendräktig?
  4. Får katter ont när de löper?
  5. När är en honkatt könsmogen?

Hur beter sig en honkatt som löper?

Tecken på att katthonan löper Ökad tillgivenhet. Katten gnider sig mot möbler, väggar och människor, ofta med kroppens bakre del. Hon kan rulla sig. Hon uppträder rastlöst.

Hur beter sig en kastrerad honkatt?

Främst hankatter blir lugnare och håller sig mer hemma men även kastrerade honor lever ett lugnare liv. De hamnar mer sällan i slagsmål och råkar inte ut för trafikolyckor i samma utsträckning. En nackdel med att kastrera sin katt är risken för övervikt.

Kan en steriliserad katt bli Skendräktig?

För att en skendräktighet ska uppstå krävs alltså vanligtvis en parning där katthonan fått ägglossning men ändå inte lyckats bli dräktig (t. ex. om hankatten är steril).

Får katter ont när de löper?

Katter blöder inte under löpet eftersom de inte får ägglossning förrän efter att en parning skett. Tiden då honan är redo för parning kallas för höglöp. Ofta varar ett höglöp i runt tio dagar, men även detta skiljer sig åt mellan olika individer. Löpen kan vara stressande och jobbiga för både djur och ägare.

När är en honkatt könsmogen?

Vid tidig kastrering av honkatter undviker man dessutom risken för juvertumörer. Katter blir i regel könsmogna runt 6-10 månaders ålder beroende på när på året katten är född och vilken ras den tillhör.