:

Vad består en kotte av?

Innehållsförteckning:

  1. Vad består en kotte av?
  2. Är Tallkotte frukt?
  3. Kan man plantera en kotte?
  4. Hur sprids tallens frön?
  5. När finns kottar?
  6. Får man Samla kottar?
  7. När släpper granen sina frön?
  8. Hur sprids kardborre frön?

Vad består en kotte av?

Och en kotte är alltså barrträdens förvedade blomställning. Den består av en mängd spiralställda fjäll där de nakna fröna sitter. När kotten mognar öppnas fjällen och fröna singlar ner.

Är Tallkotte frukt?

KUL ATT VETA Kotten är trädets frukt. Alen är ett lövträd som också har kottar. ... En av er ska plocka tre grankottar och den andre tre tallkottar.

Kan man plantera en kotte?

När kottarna öppnar sig och släpper ut fröna säger man att de klänger. Kottarna kan också plockas redan på senhösten och vintern, men får då sparas till våren för nästa steg. ... Plantera fröna i krukor och ta gärna flera frön i varje kruka eftersom alla frön inte kommer att gro.

Hur sprids tallens frön?

Under vintern täckas frölådorna av snön. Vid snösmältningen samla sig de i snötäcket över lådorna inbäddade fröna i dessa. Då snötäcket är så lågt, att lådornas kanter stå över snön, kunna de frön, som vid dessa tider föras fram glidande på snöytan, endast genom virvlar föras ner i lådorna.

När finns kottar?

Kottar samlas normalt in på hösten, antingen på stående träd i fröplantager eller från marken på fällda toppar, grenar eller träd.

Får man Samla kottar?

Den intresserade kan själv samla kottar och klänga sitt eget frö. Att klänga kott samt att avvinga, rensa och lagra frö med bra resultat är ett arbete som kräver kunskap och erfarenhet.

När släpper granen sina frön?

Granen släpper vanligtvis sina frön på under senvintern (mars-april). Det kan dock ske redan under hösten om sommaren varit gynnsam ur frömognadssynpunkt. Tallens fröfall sker huvudsakligen i maj och första hälften av juni.

Hur sprids kardborre frön?

Bärens kärnor som är mycket svårsmälta passerar genom fåglar- nas tarmkanal och via spillningen sprids fröna till nya områden. Kardborrens torra blomställning har små hullingar som gör att de fastnar i hår och päls och följer med djur till nya platser, där fröna kan gro.