:

Vad finns det C-vitamin i?

Innehållsförteckning:

 1. Vad finns det C-vitamin i?
 2. Vad består vitamin C av?
 3. Kan kroppen producera C-vitamin?
 4. Hur får man lättast i sig C-vitamin?
 5. Kan man överdosera vitamin C?
 6. Är C-vitamin värmekänsligt?
 7. Hur förklarar du att potatisen är en god källa för vitamin C?
 8. Vad ska man äta för att få C-vitamin?
 9. Vad är behovet av C-vitamin?
 10. Vad är vitamin C och askorbinsyra?
 11. Kan höga doser C-vitamin förebygga muskelömhet?

Vad finns det C-vitamin i?

Den naturliga antioxidanten C-vitamin finns framför allt i citrusfrukter som apelsiner, citroner och grapefrukt. Potatis är också en viktig källa till C-vitamin. Många bär och färska grönsaker är också bra C-vitaminkällor.

Vad består vitamin C av?

Vitamin C i mat C-vitamin i finns i de flesta typer av frukt, bär och grönsaker, men det är citrusfrukterna som blivit mest omtalade på senare tid. Exempel på några riktigt C-vitaminrika livsmedel är broccoli, paprika, persilja, röda vinbär, apelsin och brysselkål.

Kan kroppen producera C-vitamin?

De flesta djur kan producera C-vitamin på egen hand. Dock inte vi människor. ... Även nypon, röd paprika, broccoli och jordgubb är utmärka sätt att få i sig mer C-vitamin. Om man har tillgång till de livsmedel som finns i Sverige är det relativt enkelt att undvika C-vitaminbrist genom en varierad kost.

Hur får man lättast i sig C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker: En stor apelsin. En tredjedels paprika.

Kan man överdosera vitamin C?

Kan man få i sig för mycket C-vitamin? Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Är C-vitamin värmekänsligt?

C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid.

Hur förklarar du att potatisen är en god källa för vitamin C?

Det mesta av näringen sitter precis innanför skalet, så koka gärna potatis med skalet på. Den smakar faktiskt mycket mer då. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin, vilket innebär att det måste tillföras kroppen varje dag. Det förstörs av varmhållning och ljus, så tillaga maten så nära inpå måltiden som möjligt.

Vad ska man äta för att få C-vitamin?

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker: En stor apelsin. En tredjedels paprika.

Vad är behovet av C-vitamin?

 • Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder. Grupp/Ålder. Rekommenderat intag per dag. Spädbarn 6-11 månader. 20 milligram. Spädbarn 12-23 månader. 25 milligram. Barn 2-5 år. 30 milligram.

Vad är vitamin C och askorbinsyra?

 • Vitamin C, askorbinsyra | Kurera.se C-vitamin är essentiell för bildning av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler av bindväv. C-vitamin är vitaminet som lättast förstörs av ljus, värme, matberedning. C-vitamin i apelsiner pressade till apelsinjuice försvinner successivt i tillbringaren i kylskåpet.

Kan höga doser C-vitamin förebygga muskelömhet?

 • Höga doser C-vitamin och träning En studie med 18 friska män visade att höga doser C-vitamin (3 g/dag) kunde reducera muskelömhet, försena ökning av kreatinkinas och förebygga blodglutation-oxidation efter kraftig träning. Detta medan muskelfunktionen inte påverkades.