:

Vilka verksamheter passar bra som ekonomisk förening?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka verksamheter passar bra som ekonomisk förening?
  2. Kan en ekonomisk förening äga aktier?
  3. Vilka är skillnaderna mellan enskild firma och aktiebolag?
  4. Vem är betalningsansvarig i en ekonomisk förening?
  5. Finns det något kapitalskydd i en ekonomisk förening?

Vilka verksamheter passar bra som ekonomisk förening?

En ekonomisk förening kan till exempel bilda ett aktiebolag (dotterbolag) för en avgränsad verksamhet, till exempel en affärsverksamhet som inte passar att driva i föreningen. Föreningen äger då aktiebolaget, som har egen styrelse, personal och redovisning.

Kan en ekonomisk förening äga aktier?

Tillskillnad från en ekonomisk förening får den ideella föreningen dock intebedriva affärsmässig verksamhet för att främja ekonomiska intressen. I och med att en ideell förening är en juridisk person, kanföreningen äga aktier.

Vilka är skillnaderna mellan enskild firma och aktiebolag?

För att starta ett aktiebolag behövs som minst 25 000 kronor i insatt kapital. Till skillnad från en enskild firma är det lätt att skilja på den egna och företagets ekonomi eftersom pengarna hålls helt åtskilda. I ett aktiebolag kan du därför aldrig förlora mer än ditt insatta aktiekapital.

Vem är betalningsansvarig i en ekonomisk förening?

Att vara styrelseledamot i en ekonomisk förening regleras generellt i lag om ekonomiska föreningar och i föreningens stadgar. Att en styrelseledamot skulle vara personligt betalningsansvarig regleras inte i lag om ekonomiska föreningar. Däremot kan en styrelseledamot bli skadeståndsskyldig enligt 13 kap.

Finns det något kapitalskydd i en ekonomisk förening?

En ekonomisk förening behö ver, som ett aktiebolag, ett visst skydd för att dess kapitalbas inte ska urholkas. Lagen om ekono miska föreningar innehåller där för flera bestämmelser av kapi talskyddande karaktär. År 2016 utvecklades dessa regler så att kapitalskyddet blev likvärdigt med det som gäller för aktiebo lag.